
Для поліпшення роботи мозку цієї осені варто істи більше сезонних овочів та фруктів, таких, як журавлина та капуста, оскільки в них багато мінералів, що сприяють поліпшенню пам'яті та уповільнюють когнітивний спад, пише Verywell health.
Також наводяться 5 видів продуктів, які варто більше їсти восени.
Батат
Батат або солодка картопля - корнеплід яскравого помаранчевого кольору багатий на бета-каротин, вітамін С і клітковину.
Видання зазначає, що клінічний дієтолог Альберт Абаєв розповів, що батат містить антиоксиданти, які зменшують окислювальний стрес і покращують комунікацію між клітинами мозку.
Дослідження, яке проводилося на тваринах, показало існування зв’язку між фіолетовим бататом і поліпшенням пам'яті та когнітивних функцій. Однак, для підтвердження такого ж ефекту у людей необхідні додаткові дослідження.
Ще одне дослідження показало, що довгострокова дієта, багата бета-каротином, допомагає підтримувати когнітивні функції, особливо, якщо поєднувати з іншими антиоксидантами, такими як вітаміни Е і С.
Імбир
Цей сезонний інгредієнт містить вітаміни, мінерали та біоактивні сполуки, які допомагають боротися з окислювальним стресом і хронічним запаленням.
Дослідження, яке проводилося в 2011 році, виявило, що екстракт імбиру допомагає поліпшити пам'ять у групи здорових жінок середнього віку. В статті було висунуто припущення, що імбир може допомогти запобігти деменції завдяки протизапальній дії кореня.
Буряк
Буряк — це яскравий коренеплід, багатий на антиоксиданти, вітаміни та мінерали, такі як фолати, калій, залізо та вітамін С.
Фолати, що містяться в буряку, допомагають знизити рівень гомоцистеїну — амінокислоти, здатної пошкоджувати судини та сприяти розвитку серцевих захворювань. Є припущення, що великий рівень гомоцистеїну також пов'язують із хворобою Альцгеймера та деменцією.
Журавлина
Журавлина - це кислі червоні ягоди з антиоксидантними та протизапальними властивостями.
Дослідження, яке проводилося в 2022 році показало, що вживання щодня невеликої чашки журавлини сприяє підтримці пам'яті та здоров'я мозку у літніх людей.
Листові овочі
Темно-зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат і капуста коллард, мають безліч переваг для здоров'я мозку. Вони містять калій, залізо та вітаміни Е, К і С.
Згідно з результатами дослідження, щоденне вживання однієї порції цих овочів може допомогти уповільнити вікове погіршення когнітивних функцій.
Корисні поради дієтологів
Раніше УНІАН повідомляв, що названо 9 продуктів, в яких міститься багато магнію. Багато людей страждають на дефіцит цього важливого мінералу й можуть навіть про це не здогадуватися. При тому, що магній необхідний для здоров'я кісток, роботи м'язів і підтримки кров'яного тиску.
Також ми писали, що дієтологи перелічили, яку користь отримає організм людини від щоденного вживання селери. В ній є вітамін К, вітамін С, калій і фолати, які сприяють здоров'ю кісток, зміцненню імунітету та здоров'ю серцево-судинної системи. Водночас, при надмірному споживанні продукту можуть бути розлади травлення.