кол

Мускатний гарбуз стоїть на одному рівні зі звичайним гарбузом - і за смаком, і за зовнішнім виглядом - як символ осені. Коли він у сезоні, варто насолоджуватися ним усіма можливими способами. Експерти сходяться в одному, хоч приготувати і з'їсти мускатний гарбуз можна безліччю різних способів, найкращий з них - запікання.

Менеджер з розвитку ферми Durst Organic Growers Меггі Мейсон найчастіше саме запікає його. Деякі сорти гарбузів вона запікає цілими, а потім вишкрябує м'якоть, але мускатний гарбуз зазвичай очищає і нарізає кубиками перед запіканням, оскільки чистити його досить просто, пише Simple Recipes.

Перед тим як відправити в дуже гарячу духовку, Мейсон змащує шматочки оливковою олією і посипає сіллю. Такий спосіб дає змогу цукрам карамелізуватися і робить простішим використання запеченого гарбуза в різних стравах. Якщо планується соус, то вона розрізає його вздовж навпіл і запікає зрізом донизу.

Відео дня

Таким же способом воліє готувати мускатний гарбуз і Едмунд Фрост із Common Wealth Seed Growers. Він зазвичай розрізає його вздовж, виймає насіння і запікає зрізом догори за температури близько 190 °C, поки м'якоть не стане м'якою. Іноді він спочатку кладе половинки зрізом донизу, а потім перевертає на останні 20-30 хвилин.

За його словами, відкриті ділянки гарбуза карамелізуються, стаючи солодшими й ароматнішими, ніж за інших методів приготування. Зазвичай він не додає нічого - навіть масла чи вершкового.

Як шеф-кухарі готують мускатний гарбуз

Запікання в гарячій духовці дає змогу повністю розкрити складний смак цього овоча, заявляє Селін Бейтчман, директор з харчування в Інституті кулінарної освіти в Нью-Йорку. Вона розрізає гарбуз навпіл, виймає насіння, змащує і приправляє шкірку та зрізи. Перед запіканням потрібно проколоти шкірку виделкою або гострим ножем у 6-8 місцях, щоб виходила пара.

Бейтчман готує мускатний гарбуз за 220 °C протягом 35-45 хвилин, поки ніж легко не проходить крізь шкірку і м'якоть. Після цього його потрібно дістати і залишити на 5 хвилин.

Професійний шеф і власниця кухні Two Cloves Kitchen Джен Ла Рокка погоджується, що запікання - найкращий спосіб. Сухий жар розкриває природну солодкість, робить м'якоть м'якою і створює карамелізовані краї. Це дуже просто, але саме так найкраще підкреслюються переваги гарбуза.

Інші способи приготування мускатного гарбуза

Бейтчман також любить готувати його на пару. Для цього шматки можна очищати або залишати в шкірці. У пароварці над киплячою водою гарбуз готують 20-30 хвилин, поки він не стане м'яким. Такий метод дає більш нейтральний смак: солодкість зберігається, але багатого карамельного відтінку, як при запіканні, не буде.

Іноді Фрост готує гарбуз на сковороді, особливо коли поспішає. Для цього він нарізає його скибочками завтовшки близько 1,5 см (найзручніше використовувати "шию" мускатного гарбуза - тоді виходять гарні круглі шматочки) та смажить у чавунній пательні на олії або вершковому маслі, доки зрізи злегка не підрум'яняться, а середина не стане м'якою.

Незалежно від обраного методу важливо правильно підготувати мускатний гарбуз, зазначає Ла Рокка. Для цього потрібен гострий ніж і прочиста овочечистка, бо шкірка буває твердою. Якщо часу обмаль, можна купити вже нарізаний у магазині.

Інші цікаві рецепти

Раніше УНІАН повідомляв, як приготувати рататуй. Провансальське овочеве рагу - це те, чого може бракувати на початку осені. Згодом рататуй стає тільки смачнішим, це підійде людям, які готують їжу одразу на кілька днів.

Крім того, ми розповідали, чим замінити панірувальні сухарі для котлет. Своїм секретом поділилася відомий ресторанний критик Нігелла Лоусон. За її словами, завдяки цьому інгредієнту виходить неймовірно хрустка скоринка.

Вас також можуть зацікавити новини: