
Багато людей не можуть почати день без кофеїну. Ранкова чашка кави заряджає енергією, крім того, цей напій також багатий на антиоксиданти, які захищають від серцево-судинних захворювань і раку. Однак кава може також вкрай негативно впливати на організм, пише The Telegraph.
1. Кофеїн може підвищувати рівень кортизолу
"Вивільняючи кортизол і адреналін, кофеїн імітує реакцію на стрес, підвищуючи частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск і концентрацію уваги. Він також блокує аденозин, який зазвичай сприяє спокою і сонливості", - каже доктор Анна Саймондс.
Якщо ви п'єте каву, коли відчуваєте тривогу або коли рівень кортизолу досягає свого природного піку - приблизно з 7 до 8 ранку, - ви, по суті, подвоюєте стресову реакцію. Це може призвести до занепокоєння, нервозності та стрибаючих думок.
В ідеалі уникайте вживання кави натщесерце; почекайте 60-90 хвилин після пробудження. Дотримуйтеся норми однієї-двох чашок на день (до 200 мг кофеїну).
2. Кава порушує глибокий сон
Дослідження, опубліковане в журналі Communications Biology, показало, що у людей, яким давали 200 мг кофеїну (приблизно дві чашки кави) за кілька годин до сну, спостерігалося зниження дельта-хвиль мозку, пов'язаних із глибоким сном, і збільшення бета-хвиль, пов'язаних із неспанням. Кофеїн також переводив мозок у стан "критичності" - підвищеної пильності, - що потенційно заважало відновленню.
"Глибокий сон життєво важливий для виведення продуктів життєдіяльності з мозку, росту і відновлення тканин. Хронічне скорочення глибокого сну може збільшити ризик розвитку деменції", - говорить доктор Еллі Хер.
Важливі як час прийому кофеїну, так і доза. "Згідно з останніми дослідженнями, 100 мг кофеїну (близько однієї чашки) за чотири години до сну зазвичай не впливають на сон", - каже докторка Хер. "Але 400 мг протягом 12 годин можуть значно змінити архітектуру сну".
3. Кава може підвищити рівень холестерину
Кава містить натуральні сполуки, звані дитерпенами, які пов'язані з підвищенням рівня холестерину ЛПНЩ - "поганого" типу, який закупорює артерії.
"Нефільтрована кава, така як еспресо, багата на дитерпени, зокрема на кафестол і кахвеол, які впливають на білки, що виносять холестерин ЛПНЩ [поганий] із кровотоку", - каже доктор Сем Фірузі, консультант з інтервенційної кардіології в HCA Healthcare UK. "У результаті рівень ЛПНЩ підвищується".
Згідно з дослідженням "Харчування, метаболізм і серцево-судинні захворювання", найбільша кількість дітерпенів міститься в турецькій каві, за нею слідують деякі види кави, заварені в кавомашинах, і еспресо. Фільтрована та розчинна кава містять їх дуже мало, оскільки фільтрація видаляє ці сполуки.
4. Вона може блокувати засвоєння вітамінів
"Деякі дослідження показують, що навіть одна чашка кави з багатою на залізо їжею може знизити засвоєння вітамінів на 30-40%", - каже Біні Суреш, керівник відділу харчування, дієтології та терапії в клініці Клівленда в Лондоні. "Це особливо актуально для людей із ризиком дефіциту заліза, наприклад, вегетаріанців".
Будучи легким сечогінним засобом, кофеїн також збільшує виведення із сечею водорозчинних поживних речовин і мінералів, включно з вітамінами групи B, вітаміном C, кальцієм і магнієм.
Краще уникати кави під час їжі, особливо з багатими на залізо стравами, такими як смажена яловичина або сочевичний суп. "Зачекайте щонайменше годину до або після їжі або прийому добавок", - каже Суреш.
5. Кава порушує травлення
Кофеїн стимулює вироблення травних гормонів, прискорюючи процеси в товстій кишці. Інша речовина в каві, хлорогенова кислота, запускає "гастроколічний рефлекс" - хвилеподібну реакцію, що просуває їжу кишечником. Якщо ви схильні до проблем із травленням, це може спровокувати появу симптомів.
Кава також може посилити печію. Кофеїн стимулює вироблення шлункової кислоти і розслабляє клапан у верхній частині шлунка, збільшуючи ризик рефлюксу.
Якщо вас турбують рефлюкс або спазми, уникайте вживання кави натщесерце. "Спробуйте випити менший об'єм кави або холодну каву, яка, як правило, менш кисла і краще переноситься", - радить Суреш.
6. Кава заважає дії ліків
"Кофеїн може взаємодіяти з багатьма ліками", - каже фармацевт Дебора Грейсон. "Він може посилювати або нейтралізувати дію ліків, а також змінювати процес їхньої переробки в печінці, що призводить до підвищення рівня кофеїну і збільшення ризику побічних ефектів".
Так, кофеїн додають у багато знеболювальних для підвищення їхньої ефективності, а вживання кави може ще більше посилити їхню дію.
Дотримуйтесь інтервалу в одну-дві години між прийомом кави та прийомом ліків і проконсультуйтеся з лікарем.
7. Кава піддає вас впливу мікропластику
Дослідження, проведене вченими з Бірмінгемського університету, засвідчило, що кава на винос із великих мереж містить значну кількість мікропластику - найдрібніших фрагментів пластику, що виділяються з пакування і можуть накопичуватися в організмі та завдавати шкоди здоров'ю.
"Якщо ви п'єте каву на ходу, беріть багаторазову чашку", - радить Еріка Чіріно з Коаліції з боротьби із забрудненням пластиком. "Обирайте посуд із нержавіючої сталі, кераміки або скла та уникайте пластикових кришок. Вдома використовуйте керамічну або нержавіючу сталь, а також фільтри з переробленого паперу".
Раніше вчені знайшли можливе пояснення того, чому після відмови від кави людям сняться особливо яскраві сни.