Радянським людям ні на що не вистачало зарплат / фото REUTERS

Від українців, які застали часи СРСР, часто можна почути фрази: "Тоді ковбаса коштувала 2,20". Це означає, що ціни і зарплати в СРСР були відповідними, і за них можна було багато чого купити. Які зарплати були в СРСР насправді - читайте в матеріалі.

Зарплати в СРСР по роках і країнах

Наприклад, в 1970 році середня зарплата становила 122 руб., а через п'ять років вона була 145,8 руб., а незадовго до розпаду СРСР - в 1980 році люди отримували 168,90 руб. Однак, середня зарплата по союзних республіках була не однакова. Найбільшою вона була в Естонії - 135 руб, а найменшою в Молдові - 102,8 руб. В Україні вона становила 115,2 руб., в Білорусі - 106,4 руб., а в РРФСР вона була 126,1 руб.

Зарплати в СРСР за професіями - хто скільки отримував

Хто заробляв більше всіх в СРСР здогадатися не складно. У ті часи, як і зараз, найвищі зарплати були у представників політичної верхівки. Максимальну зарплату отримували члени Політбюро СРСР. А середній дохід інших чиновників становив від 200 до 1200 руб. Наприклад, міністр отримував 800 руб. Тому, хто вважався багатим в СРСР, так це політики і управлінці.

Відео дня

Ще наведемо приклад, хто скільки заробляв в СРСР. Зокрема, тоді добре заробляли шахтарі, оскільки їхня робота пов'язана з ризиком для життя. Додому вони приносили по тисячі рублів на місяць. А за переробку нараховувалися доплати. Через шкідливість праці добре отримували і металурги. Директор такого заводу мав зарплату в 800 руб., начальник цеху - 500 руб., а старший сталевар - до 600 руб.

Також добре оплачувалися робітничі професії, такі як слюсарі, електрики, токарі. Вони отримували по 250 руб., а в разі перевиконання плану вдвічі або підвищення кваліфікації їхню працю оцінювали в 600 руб. на місяць.

В цілому, висококваліфіковані робітники отримували хороші зарплати, що складалися з ставки і премій за розряд. Наприклад, робітник заводу отримував 180-250 руб., а бригадиру нараховувалося близько 350 руб. При цьому директори заводів не отримували більше, ніж найбільш високооплачувані підопічні. У 70-80 роки зарплати висококваліфікованих робітників становили 500-1000 руб. А на Далекому Сході або Півночі до зарплати ще належала надбавка до 50%. До того ж, вона зростала на 10% на рік протягом п'яти років. Природно, на такий зарплатний достаток робочі в Українській РСР розраховувати не могли.

Комі того, добре оплачувалася праця товарознавців, співробітників готелів, капітанів кораблів і моряків, нафтовиків, робітників лісової промисловості, а також дипломатів.

У спортсменів зарплата була 250-300 руб., плюс доплати по 100 руб. за всілякі досягнення.

І відзначимо, що менше всіх в Союзі отримували вантажники - 100 руб, прибиральниці на заводі - близько 80 руб., а, наприклад, в школі - 60-70 руб. 

Зарплата в СРСР на наші гроші - просте порівняння

Отже, зарплата звичайного робітника за радянських часів становила приблизно 120-150 руб. Зараз вона становить 10-15 тис. грн, згідно з даними на сайтах пошуку роботи. 

Різниця в тому, що в СРСР ціни на продукти регулювала держава і підвищувала їх раз в десятиліття. Від цього страждав асортимент, а самі продукти були в дефіциті. Це зараз найекзотичніші фрукти є в будь-якому супермаркеті цілий рік, а тоді мандарини, наприклад, продавалися тільки напередодні Нового року. Крім того, 10 яєць в СРСР коштували 1,1 – 1,3 руб. - це 1% від зарплати, літр молока - 22-24 коп. це 0,2% зарплати. А ось кілограм яловичини коштував 1,80-2 рублі, а це вже 1,7% зарплати. Тобто, левову частину зарплати людина витрачала на прожиток, втім, як і зараз. 

А, щоб одягнутися або обставити квартиру, на це потрібно було викинути нечувані гроші. В СРСР за штани потрібно було заплатити 30 руб. , і ще 45 за черевики, разом - це 65% від середньомісячної зарплати. А звичайний чоловічий костюм, як і зимове пальто, коштували півтори зарплати - 178-189 руб. За чоботи потрібно було віддати 70 руб. (60% від зарплати). 

Меблі теж коштували дорого - за диван-ліжко або шафу потрібно було заплатити майже дві зарплати. Зараз в Україні ціни на меблі теж не низькі, але все одно не потрібно збирати 4 роки зарплату, щоб купити стінку в квартиру.​ До того ж асортимент є для будь-якого смаку і гаманця.

Раніше УНІАН розповідав, чому в СРСР їли пельмені з оцтом.

Вас також можуть зацікавити новини: