Існує кілька причин, навіщо котам вуса / ua.depositphotos.com

Багато людей помилково припускають, що котячі вуса потрібні хвостатим для рівноваги. Насправді, до вестибулярного апарату вони не мають ніякого відношення - справа зовсім в іншому. УНІАН з'ясував, навіщо котам вуса і брови, і чому не можна їх чіпати.

Що кішки відчувають вусами насправді

Зоологи називають вуса вібриссами - це визначення дано будь-яким жорстким волоскам, які виступають над вовняною поверхнею тварини. Ветеринари стверджують, що вуса - це додатковий орган дотику у котів, і потрібні їм не менше, ніж слух, зір або нюх. 

Для того щоб зрозуміти, навіщо котам вуса, важливо з'ясувати, як вони влаштовані. На вібрисах є безліч нервових закінчень - при найменшому зовнішньому впливі (вітрі або торканні) ці закінчення передають сигнали в мозок кішки. Тварина відчуває те, що відбувається навколо, саме через вуса, якщо подивитися, понюхати або помацати немає можливості. Більш того, кіт може рухати вібриссами в різні боки, обмацуючи предмет, як щупальцями.

Відео дня

Яку функцію виконують вуса у кішки 

Зоологи кажуть, що вібриси з'явилися на черепі котів раніше, ніж вовняний покрив, тому вуса просто необхідні. Мало хто знає, чи можна чіпати вуса кота - Так, але робити це потрібно дуже обережно. Якщо ви зашкодите сенсорику тварини, вона позбудеться багатьох можливостей і не зуміє:

  • Полювати

Якщо поспостерігати за кішкою в момент її полювання за кимось, то стане зрозуміло, що тварина рухає вусами в бік джерела шуму. Вуса, спрямовані до об'єкта, передають абсолютно всю інформацію про здобич, звідси кішка розуміє відстань до неї і навіть розміри передбачуваної жертви. 

  • Бачити вночі

Існує думка, що кішки прекрасно орієнтуються в темряві не через пильне око, а завдяки чутливості вусів. Тварина довіряє вібраціям, створюваним вітром, тому може йти навпомацки. Цей феномен можна порівняти з тим, як орієнтуються в просторі незрячі люди - вони не бачать, що відбувається навколо них, але відчувають іншими частинами тіла.

ВАЖЛИВО: припущення, що кішка може вусами вимірювати діаметр нори або лазу, віднесли до міфів. Ніякого наукового підтвердження такій теорії немає.

  • Вимірювати температуру

Саме за допомогою вусів кішки розуміють, чи жива їх жертва, чи можна їсти їжу, яка погода на вулиці. "Хвостаті" вловлюють коливання атмосферного тиску раніше, ніж відповідне значення з'явиться на стовпчику термометра. Саме тому вони довго нюхають їжу перш, ніж приступити до трапези, і закривають ніс лапою уві сні перед похолоданням.

  • Рятувати життя

Завдяки тому, що кішки відчувають найменші вібрації, вони здатні передбачити навіть землетрус - буквально за 10-15 хвилин до його початку. Передчуваючи катастрофу, вони тікають з дому, навіть якщо до цього спокійно займалися своїми справами. Це допомагає і людині встигнути врятуватися до того, як небезпека настане невідворотньою.

Чому котам не можна відрізати вуса

Подібні питання важливо знати батькам, діти яких граються з кішками неакуратно, а то і зовсім ставлять експерименти на тваринах. Мало хто з дорослих знає, що буде, якщо відрізати кішці вуса. По-перше, кіт відчує неймовірний стрес, може відмовитися від їжі або ігор, перестане підходити до людини. По-друге, через втрату одного з органів почуттів не зможе швидко знайти їжу і перестане добре бачити вночі. Ніякої необхідності в обрізанні вусів немає - робити цього не треба.

Однак ситуації бувають різними і кожній людині краще мати на увазі, як швидко відростають вуса у кішки. Якщо немає пошкоджень волосяної цибулини, то вібриси стануть колишніми за 2-3 тижні за умови нормального функціонування організму.

Вас також можуть зацікавити новини: