Потрібно не допускати перегріву тварин / фото УНІАН

За нинішньої надміру спекотної погоди важко не лише людям, а й тваринкам. Тому потрібно дбати про них і не залишати чотирилапих у зачиненій автівці.

Як з’ясував ТСН.Тиждень, усього 10-15 хвилин у зачиненій автівці за сильної спеки і чотирилапі друзі людей опиняються на межі життя і смерті. При цьому в середньому на покупки людина витрачає 40 хвилин.

Читайте такожВ харківському екопарку оселилися нові тварини з сімейства котячих

«Якщо це тварина похилого віку, або котик чи собачка зі сплюснутою мордою, у них час зменшується вдвічі. Це навантаження серця і, як наслідок, набряк легень, набряк мозку», ­- пояснив ветеринар Василь Алєксєєнко.

Аби допомогти тваринкам пережити спеку, потрібно наливати їм воду в одразу декілька тарілок, забезпечити постійну вентиляцію і щільно закривати вікно шторками, аби прямі сонячні промені затримувалися й не нагрівали квартиру надто сильно.

Потрібно забути і про тваринні стрижки: стригти котів і собак не можна, адже вони не вміють пітніти – кожушок є їхньою природною терморегуляцією, підшерсток створює повітряну подушку, тоді як гола шкіра не здатна опиратися сонцю.

Основними ознаками перегріву тварини на сонці є слинотеча, часте дихання і відкритий рот із висунутим язичком, а також гарячі вуха. За словами Василя Алєксєєнка, у разі виявлення таких ознак знадобиться вода, миска і рушник – покласти вологий рушник на ділянку шиї, поки тварина не почне дихати вільніше.

Не забувати слід також і про безпритульних тваринок.