Ілюстрація / REUTERS

Україні необхідна реформа екологічного податку для того, щоб зібрані з підприємств кошти спрямовувалися на усунення причини забруднення навколишнього середовища, а не на боротьбу з її наслідками. Пріоритетом для держави повинна стати модернізація промислових підприємств.

Таку думку в коментарі OBOZREVATEL висловив Владислав Антипов, генеральний директор Центру екології та розвитку нових технологій.

За словами Антипова, щорічно промислові підприємства перераховують до бюджетів різних рівнів близько 5 млрд грн. Але на реальні екологічні заходи витрачається в кращому випадку 25% від цієї суми.

Відео дня

"Ми повинні ефективно витрачати державні кошти, отримані від сплати екологічного податку. Наша позиція полягає в тому, що гроші повинні бути спрямовані на екологічну модернізацію, а не розпорошуватися на різних рівнях бюджетів, в регіонах на незрозумілі якісь витрати, на утримання управлінських штатів, армії держчиновників. Вони повинні направлятися безпосередньо на підприємства", - зазначив Антипов.

Він також повідомив, що на сьогодні у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти з різним баченням того, як має проходити майбутня реформа.

"Один з них передбачає створення спеціального фонду, в який будуть зараховуватися ці гроші і звідти витрачатися якимось чином. Другий пропонує створити автоматичний механізм, за якого гроші будуть направлятися на природоохоронні заходи конкретно в тих місцях, де вони необхідні. Адже можна боротися зі слідством, постійно підфарбовуючи, подбеливая, щось чистячи. А можна ліквідувати причину. І для держави набагато вигідніше ліквідувати причину: займатися екологічної модернізацією підприємств і туди спрямовувати наявні ресурси", - підкреслив Антипов.

Експерт переконаний: за умови прозорого автоматичного розподілу екологічного податку між промисловими підприємствами і суворої публічної звітності з приводу того, на що були витрачені виділені державою кошти, подібна реформа може істотно поліпшити екологічну ситуацію в Україні.

"Паралельно потрібно стимулювати і промислові підприємства спрямовувати власні ресурси у цьому напрямку. Але підвищення ефективності екологічного податку дозволить дати потужний поштовх у напрямку екологічної модернізації та прискорити її, думаю, років на 5-10", - зазначив Антипов.