У пробах повітря з Северодвінська виявляли техногенні радіонукліди / REUTERS

У російській Федеральній службі з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища заявили, що після вибуху на полігоні під Северодвінськом в пробах повітря звідти знайшли радіонукліди.

Читайте такожВибух на полігоні РФ: Кремль слідом за ФСБ зацікавився лікарями, що розповіли про радіацію

При цьому у звіті відомства стверджується, що нині радіаційна обстановка в регіоні стабілізувалася.

Відео дня

«З 8 по 23 серпня 2019 року, після реєстрації короткочасної різкої зміни радіаційної обстановки в. м. Северодвінську, підрозділи Росгідромету в режимі підвищеної готовності вели роботи зі здійснення моніторингу радіаційної обстановки на території Архангельської області. Північне УГМС і НВО «Тайфун» проводили вимірювання активності і гама-спектрометричний аналіз проб радіоактивних аерозолів у повітрі і випадіннях. Радіонуклідний склад проб відібраних в Северодвінську, показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (T1/2=9,3 год), 139Ba (T1/2=83 хв), 140Ba (T1/2=12,8 днів) і його дочірнього радіонукліда 140La (T1/2=40ч), продуктами розпаду яких є інертні радіоактивні гази (ИРГ)», – йдеться в повідомленні відомства.

Наголошується, що причиною короткочасного підвищення радіаційного фону (ПАЕД) в Северодвінську 8 серпня стали інертні радіоактивні гази.

«В даний час в пробах радіоактивних аерозолів у повітрі і випадання в містах Северодвінську і Архангельську техногенні радіонукліди не виявляються. Радіаційна обстановка стабілізувалася», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє TJournal, Росгідромет виявив у повітрі радіонукліди стронцію, барію і лантану.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня в Російській Федерації на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двінської затоки Білого моря, на відстані 40 км від міста Северодвінськ і 100 км від міста Архангельська, стався вибух. Він супроводжувався людськими жертвами і короткочасним підвищенням радіаційного фону.

Тоді влада регіону РФ запевнила, що викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, а радіаційний фон на місці аварії – в нормі. Однак датчики автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки зафіксували підвищення радіаційного фону в російському місті Северодвінськ. Також район Двінської затоки Білого моря після інциденту на місяць закрили для вільного плавання.