Поповнення у родині вінницьких зубрів / фото vinwood.gov.ua

Щорічно взимку хмільницькі лісівники проводять облік чисельності зубра європейського на території, де проживають зубри. Це Уладівське та Широкогребельське лісництва Хмільницького лісгоспу (лісові угіддя площею 8,4 тисячі га), а також польові угіддя площею близько 10 тис. га, які знаходять на території Калинівського, Літинського та Хмільницького районів.

Читайте такожВ Асканії-Нова зафільмували маленьких бізонів, що народилися у жовтні-грудні (фото, відео)

Про це повідомила прес-служба Вінницького ОУЛМГ.

Відео дня

Сьогодні на Вінниччині найбільша за чисельністю популяція в Україні – зимовий облік 2020 року зафіксував 101 особину. У минулому році було 95 зубрів. Усього в Україні зафіксовано близько трьох сотень червонокнижних тварин.

Тепер зуброва родина нараховує 101 особину / фото vinwood.gov.ua

Самка зубра народжує малюка один раз на три роки. У стаді панує матріархат. У вінницькій популяції зубрів зафіксовано збільшення кількості самців (на два самці три самки). Для повноцінного відновлення популяції має бути співвідношення один самець на три-чотири самки від загальної кількості особин. Адже збільшення чисельності стада відбувається, звісно, за рахунок самок.

“Наразі популяція зубрів умовно розділилась на два стада: одне велике, кількістю понад 80 голів, це основний табун, і окремо 17 особин самців різного віку. Поки що ми не маємо пояснення таких змін у популяції. Проте точно на збільшення кількості самців вплинуло варварське масове вбивство 17 зубрів (узимку 2016 року біля с.Трибухи Літинського району Вінницької області)”, – розповів мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир Ткач.

Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського / фото vinwood.gov.ua

Нагадаємо, що у минулому столітті у лісах Вінницької області зубри не проживали.