Дослідники змогли отримати зображення коралів на глибині до 4 тисяч метрів / фото schmidtocean.org

Під час місячної океанічної експедиції команда вчених з Університету Західної Австралії (UWA) дослідила ніколи раніше не бачені ділянки підводного каньйону Бремера біля берегів Австралії та виявила глибоководні коралові "сади", дослідження яких допоможе вивчати глобальні зміни клімату.

Як повідомляє ТСН із посиланням на Newsweek, команда працювала на борту дослідницького судна Falkor, що належить Інституту океану Шмідта (Schmidt Ocean Institute).

Читайте такожЧерез зміни клімату в Тихому океані страждають краби

За допомогою пристрою SuBastian дослідники змогли отримати зображення коралів на глибині до 4 тисяч метрів, зібрати біологічні та геологічні зразки.

"Ми вже зробили ряд чудових відкриттів з каньйону Бремера. Вертикальні скелі та хребти підтримують приголомшливий масив глибоководних коралів, які часто містять цілий ряд організмів і утворюють численні міні-екосистеми", - заявила керівник експедиції Джулі Троттер.

Одна з основних цілей цієї експедиції полягала в тому, щоб зібрати зразки живих і викопних коралів з глибоководних районів південно-західного узбережжя Австралії, включаючи каньйони Бремер, Ліувін і Перт.

Відео: Schmidt Ocean

Аналіз цих коралів може допомогти вченим зрозуміти, як з часом змінився океан, а саме його температура, рН (кислотність) води та вміст поживних речовин.

Також інформація, отримана з цих глибоководних коралів, забезпечить уявлення про фізичні зміни в Південному океані, що є ключовим для глобальної кліматичної системи, враховуючи її роль у регулюванні постачання тепла та поживних речовин до основних світових океанів.

Читайте такожЧерез окислення вод у найближчі 20 років зникнуть майже всі коралові рифи - дослідження

"Це має глобальні наслідки, оскільки ці води походять з Антарктиди, які живлять усі основні океани світу та регулюють нашу кліматичну систему", - пояснює член дослідницької експедиції Малькольм Маккаллох.

За словами одного з головних наукових співробітників експедиції Паоло Монтанья з італійського Інституту полярних досліджень, один вид коралів-одинаків, який виявила команда, був особливо "інтригуючим". Оскільки, такий корал мешкає також і в морі Росса на антарктичному шельфі, в набагато більш холодних водах.

Встановивши подібний зв'язок між віддаленими один від одного районами світового океану, вчені зможуть краще відстежувати зміни у водних масах, які формуються навколо Антарктиди і розсіюються на північ в Індійський і інші океани.

Раніше УНІАН повідомляв, що стан коралів на Великому бар'єрному рифі в Австралії різко погіршився через зміни клімату. Агентство, яке веде контроль за ними, змінило оцінку стану з "поганого" на "дуже погане".