Ілюстрація REUTERS

Сума інвестицій, які необхідні для збільшення Україною частки відновлюваної енергетики в енергобалансі країни з нинішніх 5-6% до 11% в 2020 році становить 10-12 мільярдів євро.

Читайте такожУкраїна приєдналася до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії

Про це під час конференції в посольстві Литви, яка була присвячена питанням енергобезпеки, повідомив радник голови Державного агентства з питань енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура.

Відео дня

"Ми знаємо, що до 2020 року ми повинні отримати 11% "зеленої" енергії в енергобалансі нашої країни, зараз це близько 5%. Це потребує великих інвестицій, розмір яких, за різними підрахунками, становить від 10 до 12 мільярдів євро", - сказав він.

За його словами, ці гроші не будуть виділятися з державного бюджету, а будуть інвестовані у галузь відновлюваної енергетики приватними компаніями. Для цього створена необхідна законодавча база, наприклад, до 2030 року в Україні будуть діяти фіксовані ставки "зеленого" тарифу, за яким продається електроенергія, вироблена з альтернативних джерел.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2014 року уряд ухвалив Національний план з розвитку альтернативної енергетики до 2020 року. Цей документ передбачає збільшення частки відновлюваної енергетики в загальному енергобалансі країни до 11%. Згідно йому, передбачається зменшити споживання природного газу до 2020 року на 9,2 мільярда кубометрів за рахунок альтернативних джерел енергії.

За інформацією компанії-оператора об'єднаної енергосистеми "Укренерго", станом на 18 грудня, частка відновлюваних джерел у загальному енергобалансі (без урахування великих ГЕС і ГАЕС) становила 0,97%, а з урахуванням великих гідроелектростанцій – більше 15%.