В Антарктиді, на льодовому континенті не можна залишати сміття \ фото ua.depositphotos.com

Українська станція "Академік Вернадський" отримала обладнання для переробки пластикових відходів, із яких виготовлятимуть сувеніри для туристів.

Про це йшла мова на прес-конференції в УНІАН. За словами заступника директора Національного антарктичного наукового центру Вячеслава Марченка, обладнання для переробки пластику станції надала одна з компаній.

"Відповідальне ставлення до екології та менеджменту відходів - світовий тренд і наша відповідальність. В нас ще купа ідей, як покращити екологічний стан біля станції - зараз ми працюємо над проектом очисних споруд, які допоможуть повністю очистити побутові стоки станції", – сказав Марченко.

Відео дня

Як розповів начальник 25-ї Української антарктичної експедиції Юрій Отруба, який сумарно 6 років зимував в Антарктиді, на льодовому континенті не можна залишати сміття – наукові співробітники окремо сортують метал, скло, пластик і картон, після чого вивозять це все на судні.

"До пандемії COVID-10 Антарктиду щороку відвідувало 50 тис. туристів, а нашу станцію – 5 тис. туристів. Звичайно, в плані сміття це мало велике навантаження на станцію. Але є і позитивний ефект – ми розповідаємо туристам не лише про нашу наукову роботу, а і про сортування сміття. Ми хочемо домогтися того, щоб переробляти сміття на станції якнайпродуктивніше", – розповів вчений.

Читайте такожЕкологи назвали Coca-Cola головною причиною "вмирання" пляжів

На думку експерта з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Олени Марушевської, нова еко-ініціатива добре вписується в концепцію "світ без відходів".

"Ми дуже раді, що тепер ми перероблятимемо відходи в сувеніри для туристів, які чекають на щось незвичайне. Антарктичний пластик отримає друге життя у вигляді сердечок, пінгвінів та інших сувенірів", – сказала вона.

Експерт додала, що станція отримала обладнання для переробки пластику, маркованого "02" – це кришечки від пластикових пляшок та флакони з-під побутової хімії. Це дозволить дати друге життя пластиковій упаковці та зменшити кількість відходів, які утворюються на станції та потребують вивозу з Антарктиди.

Вас також можуть зацікавити новини