Фото УНИАН

Про це в коментарі УНІАН сказав громадський активіст з охорони навколишнього середовища, член громадської ради при Державному агентстві рибного господарства України В'ячеслав Ходченко.

«Беремо офіційну статистику вилову за даними Держрибагентства, додаємо мінімум 70%, і ми будемо мати реальну цифру», - сказав Ходченко.

Як наголосив Ходченко, реальні показники включають в себе не лише вилов риби браконьєрами, а й обсяги, які приховуються під час промислової ловлі. Причому він повідомив про факти незаконного вивезення риби з Чорнобильської зони відчуження під прикриттям контролюючих органів.

Відео дня

Читайте такожУ Казахстані хочуть заборонити риболовні сітки з синтетики для порятунку риб

«Сьогодні це дуже істотна проблема. Риба вивозиться незаконно, і вона ж не проходить жодних досліджень і аналізів», - обурився громадський активіст.

Він вважає, що головною проблемою в рибному господарстві є відсутність належного контролю держави за дотриманням правил лову риби у країні.

«У нас склалася ситуація, коли немає необхідного матеріально-технічного забезпечення відповідних служб, а також є прогалини у законодавстві», - сказав Ходченко.

Він розповів про високий рівень корупції місцевих контролюючих органів на прикладі Кременчуцького водосховища.

«Там фактично, якщо серйозні порушення проявляються на озері, то це, скажімо так, з гласного чи негласного дозволу відповідних контролюючих органів... На жаль, у нас корупційна складова дуже важлива», - зазначив Ходченко.

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, вилов риби та інших водних живих ресурсів в Україні у 2014 році без урахування тимчасово окупованої Росією території Криму зріс на 9,3% порівняно із 2013 роком – до 91,2 тис. тонн.

У січні-березні цього року виловили 15,8 тис. тонн риби та інших водних біоресурсів, що на 34,7% більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Раніше УНІАН також повідомляв, що у Підмосков'ї вилучено 8 тонн червонокнижної риби.