ХАІ отримав грант на мільйон євр / фото facebook.com/aerospaceuniversity

Науковці Харківського національного аерокосмічного університету імені Жуковського отримали 1 млн під проект зі зменшення шкідливих викидів авіаційних двигунів.

Про це повідомляє прес-служба Харківської ОДА.

Читайте такожВ ЄС вирішили обмежити рівень викидів вуглекислого газу в нових авто

Відео дня

Зазначається, що аерокосмічний університет отримав 1 млн євро під проект DENOX, який реалізується у рамках Ініціативи HORIZON 2020 “Clean Sky 2”. Це Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій, що триває з 2014 до 2020 року.

“Це найбільша європейська науково-дослідна програма в галузі авіації, в якій беруть участь близько 500 промислових і науково-дослідних організацій з 27 країн світу. Програма сприяє розвитку інновацій та технологій, що дозволяють знизити рівень шкідливих викидів та шуму в цивільній авіації”, – кажуть в ОДА.

У найближчі 4 роки науковці ХАІ мають втілити технологію для радикального зменшення викидів оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. При цьому українські дослідники є єдиними виконавцями науково-технічних робіт у проекті.

Керівник проекту Дмитро Долматов повідомив: “Європейська рада з авіаційних досліджень пропонує до 2050 року знизити такі викиди з авіаційних двигунів на 90%. Команда науковців ХАІ розпочала дослідження у цій галузі майже 20 років потому. За цей час ми розробили технологічні рішення, які можуть радикально знизити викиди оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Але поки що це перевірено тільки теоретичними розрахунками. Для успішного впровадження винайдених методів не вистачає експериментальних перевірок. Тепер вони будуть реалізовані у проекті”.

У рамках програми ЄС у Харківській області до реалізації різних проектів також залучені Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Вєркіна, ННЦ “Харківський фізико-технічний інститут”, Харківський національний університет ім. Каразіна, та Харківський національний економічний університет ім. Кузнеця.