Кішка у вікні посольства Еквадору в Лондоні, де живе опальний засновник Wikileaks Джуліан Ассанж, 26 січня / Toby Melville / REUTERS

Після арешту 11 квітня засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в посольстві Еквадору в Лондоні західні ЗМІ, серед яких Washington Post, CNN і New York Times, випустили матеріали стосовно долі кота на ім′я Джеймс, який проживав разом з Ассанжем у посольстві.

Читайте такожЕквадор позбавив засновника WikiLeaks Ассанжа громадянства

Кіт засновника WikiLeaks був популярним у соцмережах, у нього є власні сторінки під ніком "посольський кіт" у Twitter (31,8 тис. підписників) та Instagram (понад 6 тис. підписників).

Відео дня

11 жовтня колишній співробітник WikiLeaks Джеймс Болл із посиланням на джерела в посольстві заявив у Twitter, що тварину віддали у притулок.

"До вашого відома: посольство Еквадору давно віддало кота Джуліана Ассанжа у притулок, тому не розраховуйте на його екстрадицію найближчим часом (я щиро хотів його забрати)", - написав він.

Співробітниця WikiLeaks Ханна Йонассон стверджує, що кота передали родині Ассанжа.

Як повідомляв УНІАН, поліцейські затримали Джуліана Ассанжа в Лондоні після того, як Еквадор позбавив засновника WikiLeaks дипломатичного притулку. Як пояснив еквадорський президент Ленін Моренно, в притулку відмовили через «неодноразові порушення міжнародних конвенцій і протоколу».

Австралієць Джуліан Ассанж отримав притулок і переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні з серпня 2012 року. У 2018 році ЗМІ повідомляли, що йому планують пред'явити звинувачення в США. Однак офіційно не оголошувалося про суть претензій. WikiLeaks був заснований в 2006 році. На порталі публікувалися тисячі засекречених документів США, пов'язаних з війнами в Іраку, Афганістані та Сирії, а також листи членів Демократичної партії.