@koalathesurvivor

Дослідники вивчили поведінку 72 коал, що живуть поблизу від переходів, які влада штату обладнала в 2010-2013 роках, передає Бі-бі-сі. Це перше дослідження з вивчення ефективності переходів, які стали частиною проекту вартістю $20 млн щодо запобігання загибелі на дорогах цих тварин.

Читайте такожВ Австралії хочуть присипляти коал - BBC

"Я досить скептично ставився до можливості навчити коал користуватися переходами", - говорить професор Дерріл Джонс, фахівець з поведінкової екології Університету Гріффіта в Брісбені.

Відео дня

"Повинен зізнатися, я думав, що коали - досить тупі тварини, - каже вчений. - Але насправді це не так. Вони здатні легко адаптуватись до нового. Жодна коала у всій еволюційній історії виду ніколи не проходила по спеціально прокладеній для неї доріжці по підземному переходу, але буквально за пару місяців - набагато швидше, ніж хто б міг припустити, - вони засвоїли це нове для себе вміння".

У ході дослідження застосовувалися різні методи спостереження за коалами: камери, нашийники з GPS і новітні бездротові розпізнавальні елементи, які взаємодіяли з встановленими на вході і виході кожного переходу приладами.

GRIFFITH UNIVERSITY

"Це дослідження виявиться дуже важливим в підтвердженні того, що коали насправді користуються побудованими для них переходами", - говорить професор Джонс.

Переходи і непереборні для диких тварин загородження були встановлені в тих місцях, де особливо часто відбувалися зіткнення тварин з автомобілями.

І хоча автостради з жвавим рухом, як і раніше являють собою загрозу для коал, смертельні випадки, за словами професора Джонса, вдалося практично повністю звести нанівець.

В штатах Квінсленд, Новий Південний Уельс і в Австралійській столичній території коали внесені до Червоної книги та знаходяться під захистом національного закону про охорону природи. У 2010 році влада штату Квінсленд опублікувала спеціальну доповідь про популяцію коал, за даними якої за 10 років їх чисельність в районі Брісбена скоротилася на 68%. "Це жахливе скорочення, - говорить професор Джоунс. - Якщо воно продовжиться, то дуже скоро коали остаточно вимруть".

Хоча головне місце проживання коал - дерева, вони нерідко пересуваються по землі в пошуках нових дерев, їжі, води і партнерів для спаровування. Більша частина такого руху припадає на нічні години, і автомобільні дороги - головна загроза для життя цих тварин.

Щоб знизити смертність серед коал, влада штату почала будувати спеціальні загородження. І хоча вони загороджують коалам шлях до дороги, професор Джонс вважає, що це не вихід. "Коали повинні мати можливість пересуватися від місця до місця. Якщо їх ізолювати в замкнутому середовищі, шанси на виживання у них значно знижуються", - говорить він.

Професор Джонс і його співробітники були залучені до пошуку недорогого та ефективного вирішення проблеми. Замість того, щоб будувати нові мости, вони вирішили злегка модифікувати вже існуючі і проходячі під шосейними дорогами водоспуски. У них були прибудовані спеціальні містки, які дозволяють коалам не потрапляти у воду.

Для перевірки ефективності нового методу дослідники відловили і позначили коал по обидва боки переходів вздовж дороги між містами Брісбен і Голд-Кост.

За півтора року вчені зафіксували 130 випадків використання коалами обладнаних для них переходів. У той же час скористалися ними всього 21% позначених коал.

Камери зафіксували також низку випадків, коли переходами користувалися й інші тварини: єхидни, варани, опосуми і кенгуру.

"При переході коали користувалися багатьма різними прийомами", - говорить професор Сіднейського університету Метью Кроутер. Сам він участі в дослідженні не брав, але вважає його результати дуже важливими.

"Найчастіше вчені вимірюють лише зміни в популяції по ту або іншу сторону дороги. У даному ж випадку вони вивчали поведінку окремих коал", - говорить він.

Найбільшою загрозою для коал професор Кроутер вважає втрату ними середовища проживання, і дороги цьому чимало сприяють, утворюючи "поля смерті" між різними місцями життя тварин.

@koalathesurvivor

Кроутер вважає, що екодуки - хороший спосіб скоротити смертність коал та інших тварин, але необхідне постійне спостереження, щоб переконатися, що вони діють.

Хоча професор Кроутер і вважає цікавим те, що коали навчилися користуватися дорожньою інфраструктурою, він зазначає, що кмітливість цих тварин часто недооцінюється.

Незважаючи на поганий зір, нагадує вчений, у коал прекрасний слух, відмінний нюх і здатність орієнтуватися в просторі.