Промзона у селищі Коцюбинське, що поблизу Києва / фото radiosvoboda.org

В Україні чимала кількість небезпечних відходів утилізується з порушенням законодавства. За останній час через це були позбавлені ліцензій майже півсотні фірм. Однак такі обмеження зупинили не всіх: деякі, всупереч цьому, і далі продовжують свої протиправні дії. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми», пише Радіо Свобода.

Зокрема, журналісти провели розслідування щодо однієї з таких безліцензійних фірм, яка не припинила діяльності, та встановили, що вона пов’язана з Олегом Недавою, депутатом від БПП та заступником голови профільного екологічного комітету парламенту.

Читайте такожНа Чернігівщині у підприємства вимагають відшкодувати збитки за викидання 30 тисяч люмінесцентних ламп

До небезпечних відходів належать хімікати і тара від них, ртутні лампи, медикаменти, токсичні види пластику, відпрацьовані оливи і залишки нафтопродуктів, акумулятори та навіть електроніка.

Через грубе порушення природоохоронного законодавства, а то й взагалі через відсутність виробничої бази для утилізації (через що небезпечні відході вивозились у ліси та яри, а також на стихійні звалища та полігони), 45 компаній втратили ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів внаслідок масових перевірок, розпочатих у 2016 році.

У відомстві пояснюють: підприємства порушують закон, адже собівартість реальної утилізації небезпечних відходів «набагато вища, ніж утилізація методом «зібрали відходи та вивезли їх до найближчої річки або в ліс».

Однак, попри скасування ліцензії, деякі компанії продовжують заробляти на відходах, що виявило розслідування. Журналісти навіть встановили, які саме провладні покровителі стоять за ними та всіляко лобіюють діяльність порушників.

Фірма ТОВ «СП Еконіка» розташована у селищі Коцюбинське поблизу Києва. Її ліцензію Мінекології призупинило ще у жовтні 2016 року, бо, згідно з документами, компанія мала право на діяльність лише у Донецькій області. Перевірка встановила, що, не дочекавшись розширення ліцензії, фірма безконтрольно розпочала роботу і під Києвом. За це вона поплатилась штрафом та правом працювати далі, що наразі оскаржує у державній регуляторній службі та судах.

Фірма

За словами директора та співзасновника «СП Еконіка» Олексія Паніна, висновок державної регуляторної служби говорить про те, що ліцензію його фірмі анулювали незаконно: «Отже, або є якийсь підступ, або міністерство свідомо ставить собі задачі анулювати всі ліцензії, знаходить якесь дрібне порушення (є 150 папірців, а одного бракує) і це стає приводом для анулювання ліцензії».

У Мінекології ж наполягають, що позбавили фірму ліцензії через низку суттєвих порушень та наголошують – жодних рішень щодо її поновлення не ухвалювали.

Частина складських приміщень

Як виявили журналісти "Схем", у промзоні Коцюбинського, яка не є закритою для відвідування, розташовані кілька фірм, які надають різні послуги громадянам, ремонтують обладнання та приймають вторинну сировину. Один з охоронців цієї території підтвердив, що тут розташований і склад «Еконіки», яка досі приймає відходи.

На момент приїзду знімальної групи на складі персоналу не виявилося. Частина її складських приміщень – це старенький навіс без стін, під яким купами складені вживані ємності від отрутохімікатів, баки з небезпечними рідинами, бочки від нафтопродуктів, акумулятори і велика кількість люмінесцентних ламп.

Частина складських приміщень

Окрім того «Еконіка», попри анульовану ліцензію, і досі продовжує рекламувати свої послуги. Наприклад, пропонуючи утилізувати хімічні реактиви, отрутохімікати, акумулятори та залишки кислот.

Велика кількість люмінесцентних ламп на складі

Один з київських підприємців на прохання Радіо Свобода звернувся до цієї фірми з проханням утилізації його відпрацьованих люмінесцентних ламп та акумуляторів, і в листуванні вона підтвердила свою готовність зайнятись ними.

фото radiosvoboda.org

Журналісти вивчили перелік засновників цієї компанії і виявили, що серед них є виходець з Луганська Володимир Ширяєв, однак поспілкуватись з ним журналістам не вдалося.

Читайте такожКабмін визначився, як перевірятиме підприємства у сфері поводження з небезпечними відходами

Ширяєв – помічник народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олега Недави.

До Революції гідності депутат працював на керівних посадах у компанії «Карпатибудінвест», яку пов’язують з бізнесменом-втікачем, екс-депутатом від «Партії регіонів» та членом так званої «сім’ї» Януковича Юрієм Іванющенком.

Також журналісти виявили, що народний депутат бере активну участь у публічному відстоюванні інтересів фірми «Еконіка». Зокрема, він був присутнім на засіданні апеляційної ради при Державній регуляторній службі, де розглядали апеляцію цієї та інших фірм.

У соцмережах Олег Недава зауважив що, захищає інтереси «реально діючих підприємств», бо ті звернулися до нього як до заступника голови профільного комітету Верховної Ради.

Під час першої зустрічі з Радіо Свобода Недава не зміг відповісти на питання про те, що він прямо пов’язаний через свого помічника щонайменше з однією фірмою, яка, попри порушення, хоче й надалі заробляти на відходах відповісти. А вже під час наступної зустрічі Недава запевнив, що «вже звільнив» Володимира Ширяєва.

Читайте такожВинних немає: як Київ підкидає Чернігівщині токсичні відходи

Володимир Ширяєв справді зник зі списку помічників депутата Олега Недави на сайті Верховної Ради. Тим часом оформлене на нього підприємство «СП Еконіка», продовжуючи боротьбу за ліцензію, і далі зберігає небезпечні відходи без неї.

Від її складу, де без герметичної упаковки зберігаються отруйні матеріали і сполуки, незахищені від контакту з атмосферою, менше ніж двісті метрів до житлової забудови селища Коцюбинське. До зеленої зони Києва – ще ближче.