Росіяни замінували ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Погода з високою ймовірністю допомагає науковцям визначити потенційну зону ураження радіацією. Якби, наприклад,  вчора о 15:00 і сталася аварія на ЗАЕС, то, за прогнозом, це мало б ось такий вигляд. Мапу продемонстрував Леонід Табачний, начальник Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій.

Росія може підірвати ЗАЕС: з'ясувалося, як погода вплине на розповсюдження радіації (відео)

"Темно-синій - це сьогодні, те, що жовте, - це наступний день, це завтра, а те, що червоне, - це уже післязавтра. Це ми говоримо про переміщення атмосферних мас, які потенційно можуть бути забруднені внаслідок надзвичайної ситуації на Запорізькій атомній станції", - каже він.

Радіаційної небезпеки наразі немає, але розуміти ситуацію варто всім, особливо в найближчих до ЗАЕС регіонах. Окрім сили вибуху та обсягів викиду радіації, зона розповсюдження значною мірою залежить і від погодних умов.

"Спочатку, звичайно, атмосфера забруднюється внаслідок викиду, а потім вже із хмари, яка мандрує над землею, випадають атмосферні аерозолі. А у випадку дощу, то дощ просто вимиває ці аерозолі із забрудненої хмари", - заявляє Табачний.

Гідрометцентр зараз має прогноз погоди на найближчі три доби. Якщо вчора, 5 липня, вітер в Україні переважав південно-східний, відсьогодні напрямок змінився, пояснює синоптик Анжеліка Ганчук.

"Вже з 6 липня у нас Україною переміщуватиметься холодний фронт, він переміщуватиметься з північного заходу на південний схід. Холодний фронт на вже прогріту земну поверхню, він буде давати опади, не звичайні дощі і часом навіть не короткочасні - це можуть бути опади зливового характеру, вони можуть супроводжуватися локальним градом і локальним посиленням вітру якраз під грозовими хмарами. Тобто така погода у нас очікується до кінця поточного тижня", - пояснює синоптик.

Напрямок переміщення повітряних мас і, відповідно, опадів динамічно змінюється. На цілий тиждень прогнози синоптики не дають і рекомендують моніторити напрямок вітру та опади.

Загроза вибуху на ЗАЕС

5 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС того дня були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Згодом супутникові фото Planet Labs підтвердили появу нових невідомих об'єктів на даху IV енергоблоку Запорізької атомної електростанції.

У МОЗ пояснили, що робити у разі радіаційної аварії через підрив окупантами Запорізької АЕС.

США заявили, що ретельно відстежують ситуацію навколо окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції. Там наголосили, що станція не може бути об’єктом у зоні бойових дій.

Вас також можуть зацікавити новини: