Гречка найдорожча у Київській області / фото УНИАН

Найдорожчий продуктовий набір із круп у Київській області, де він коштує 109 грн, а найдешевший у Тернопільській, де він обійдеться в 86 грн.

Читайте такожВ Україні подорожчали молочні продукти

Різниця між цими регіонами становить 23 грн, повідомив директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Відео дня

Експерти склали кошик круп і порахували його вартість у різних регіонах країни. До кошика круп увійшли по одному кілограму рису, пшона, гречки, манки та ячки. Саме за цінами на ці крупи спостерігає держава.

П’ятірка найдорожчих регіонів виглядає так: Київська область – 109 грн, Київ – 106 грн, Закарпатська – 101 грн, Донецька – 100 грн та Івано-Франківська область – 98 грн.

ТОП-5 найдешевших регіонів: Тернопільщина – по 86 грн, Миколаївщина – 87 грн, Запоріжжя – 88 грн, Кіровоградщина, Львівщина, Рівненщина і Хмельниччина – по 90 грн. 

А між ТОП-5 опинились: Дніпропетровська й Чернігівська області – по 91 грн, Луганська, Полтавська та Сумська – по 92 грн, Вінницька, Волинська, Житомирська, Херсонська – по 93 грн, Харківська та Черкаська області – по 94 грн, Одеська й Чернівецька – по 95 грн. 

Рис найдорожчий на Київщині з ціною 26,6 грн.  Найдешевший на Запоріжжі, де за кілограм потрібно заплатити 21,3 грн.  Різниця в ціні між цими регіонами становить 5,3грн, або 25%.

Гречка найдорожча також у Київській області з ціною 21,2 грн за кілограм. Найдешевша на Тернопільщині, де її вартість становить 14,5 грн. Різниця в ціні - 5,7грн, або цілих 46%. 

Найдорожче пшоно продається в столиці та на Київщині, де ціна сягає 32,5 грн. Найдешевше воно коштує на Тернопільщині, де продається по 23,5 грн. Різниця в ціні сягає 9 грн, або 38%.

Найбільша вартість ячної крупи на Закарпатті, де за неї платять 14,5 грн.  Найдоступніша ячка на Рівненщині – 10,8 грн. Різниця в ціні – 3,7 грн, або 34%.

Найдорожча манка в Києві з ціною 16,1 грн . Найдешевша - в Луганській та Львівській областях по 12,8 грн. Різниця в ціні – 3,3 грн, або 26%.

Нагадаємо, що за перший квартал 2019 року пшоно подорожчало на 18,4%, із 23,9 грн до 28,3 грн за кілограм, ячна крупа – на 6,8%, із 11,8 грн до 12,6 грн, гречана крупа – на 3,1%, із 16,3 грн до 16,8 грн за кілограм, манка – на 1,4%, із 13,8 грн до 14 грн. І тільки рис подешевшав за перші три місяці цього року на 1,7%, із 23,8 грн до 23,4 грн. 

Загалом кошик із круп у країні подорожчав за перші три місяці 2019 року в середньому на 6,1%, із 89,6 грн до 95,1 грн.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в березні 2019 року в річному вимірі - порівняно з березнем 2018 року - становила 8,6%, уповільнившись із 8,8% у річному вимірі місяцем раніше.

Державний бюджет України на 2019 рік засновано на макроекономічному прогнозі зі зростанням реального ВВП на 3% при інфляції 7,4%.

Національний банк України прогнозує в 2019 році уповільнення інфляції до 6,3%, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк - до 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, поточного року в Україні очікується уповільнення темпів зростання споживчих цін до 7,2%.