Ціни на деякі продукти влітку будуть падати / фото УНІАН

Овочі "борщового набору" в квітні 2019 року подорожчали на 24,7% порівняно з березнем – з 70 грн до 87,3 грн. Однак з початком літа та стартом збору врожаю повинна початися протилежна тенденція.

Як прогнозує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, "борщовий набір" у поточному місяці подешевшає на 30%, вже активно почала надходити на ринок продукція, вирощена на відкритому ґрунті, передає газета "Сьогодні".

Читайте такожВ Україні продовжує дешевшати молода капуста

Відео дня

За його словами, також очікується традиційне здешевлення ягід.

"Ми вже побачили полуницю зі східних областей України, з Херсонської області... У самий пік сезону найдешевша ціна буде 55-60 грн за кг. До того ж уже є херсонська черешня і черешня із Запоріжжя. На початок цього року була черешня з Закарпаття по 135 грн за кг. Уже сьогодні в Києві можна знайти за 80-90 грн за кг, а буде і 60-70 грн", – сказав Пендзин. 

Як зазначила керівниця департаменту аналітики на оптовому ринку "Шувар" Тетяна Гетьман, оскільки ягода не зберігається довго, виробники намагаються її розпродати якомога швидше, тому і знижується ціна – навіть всупереч погодним умовам цієї весни.

"Черешня наповнена водою, тріскається. Але початок червня – це той період, коли дуже різко падають ціни на полуницю і на черешню. Це в будь-який рік, навіть неврожайний, оскільки цей період – пік збору врожаю... Але середня ціна вище, ніж торік, оскільки якісної ягоди мало і вона дорожче, ніж роком раніше. А неякісна ягода продається в ту ж ціну, що і минулого року", – сказала Гетьман.

Разом з тим, очікувати падіння цін на м'ясо не варто, попереджає спеціалістка.

"У нас свинина і так дешева. Тому що, за великим рахунком, повністю обрізаний експорт свинини, в зв'язку з африканською чумою свиней. Тому все, що робимо, вживаємо", – пояснив Пендзин.

З тих же причин не змінюватиметься вартість сирого молока. Не впаде ціна і на курятину, доповнює Пендзин.

"Курятина безпосередньо залежить від європейського ринку, де навряд чи будуть зміни. Вона переважно йде на експорт і мало залишається в Україні. Якщо є проблеми в Європі щодо нашого експорту, то у нас курятина дешевшає. А якщо там немає проблем, у нас повністю європейська ціна, і навіть дорожче, ніж в Польщі, країнах Балтії. Така ж ситуація і з соняшниковою олією – воно дорожче, ніж в Іспанії", – зазначив Пендзин.