Ілюстрація / REUTERS

Роздрібні ціни на цибулю ріпчасту в Україні за останній тиждень зросли на 8-9% і становлять близько 8 гривень/кілограм, повідомила прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Читайте такожЕксперти спрогнозували нове подорожчання хліба та круп

"За підсумками тижня ціни на цибулю в Україні зросли на 8-9% до 24-28 центів за кілограм (6,74-7,86 гривні - УНІАН), хоча до цього безперервно знижувалися з середини липня через проведення активної збиральної кампанії", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За словами директора з розвитку УПОА Катерини Звєрєвої, причиною зростання цін на цибулю стало похолодання в північних регіонах України, де вирощується основна частина цибулі.

Експерти також зазначили зростання цін на картоплю на українському овочевому ринку після зниження тижнем раніше.

"Під кінець минулого тижня діапазон цін на картоплю становив 32-39 центів за кілограм, впритул наблизившись до цін на цю продукцію у Польщі (35-45 центів/кілограм)", - зазначили в прес-службі.

В асоціації підкреслили, що ціна на картоплю на українському ринку вже не тільки у два рази вище, ніж роком раніше, але і досягла рекордних для цього періоду цінових значень як мінімум за останні п'ять років.

За словами Звєрєвої, надалі ціни на картоплю в Україні будуть знижуватися, оскільки з початком масової збиральної кампанії картоплі нового врожаю буде вирівнюватися баланс попиту і пропозиції, що призведе до деякої стабілізації цінової ситуації на ринку.

Як повідомляв УНІАН, за даними УПОА, огірки в Україні за останній тиждень подорожчали в півтора раза до 10-15 гривень/кілограм.

Овочі борщового набору в Україні за 2018 рік подорожчали майже у два рази - до 56,6 гривні. Урожай овочів у 2018 році становив 9,4 мільйона тонн.