Ілюстрація REUTERS

Ціни на картоплю продовжують зростати, що не є типовим явищем для другої половини серпня. Покупці бачать в цьому перші ознаки майбутнього дефіциту картоплі в Україні.

Читайте такожВартість їжі: на скільки подорожчали продукти харчування в Україні

Інформація про те, що Україна вже в серпні почала імпортувати картоплю із сусідньої Білорусі, лише укріплює впевненість учасників ринку в прогнозах суттєвого падіння власного виробництва. Втім, фермери і  трейдери не виключають, що вже за тиждень картопля в Україні почне дешевшати, пише “Інфо-Шувар”. Відбудеться це за рахунок збільшення пропозиції саме вітчизняної продукції.

Відео дня

«Поточне зростання ціни на картоплю - це наслідок впливу  погодних умов на терміни посадки та визрівання картоплі.  Ми вже писали про зниження врожайності ранніх та середніх сортів картоплі в 1,5 раза до попереднього року. Саме тому влітку ми побачили рекордно високі ціни на цю продукцію. Ситуацію щодо пізніх сортів поки що оцінювати зарано, хоча за різними оцінками комерційних виробників, врожайність буде нижчою на 10-30%. Але не це є приводом для поточного зростання ціни, головна причина - затримка у визріванні бульб пізніх сортів. Рік тому більшість українських господарств вже почали збирати врожай, а цього року навіть на Півдні фермери почнуть це робити за 7-10 днів. Тобто, можливо, що  в кінці серпня ціни на картоплю почнуть знижуватись і навіть імпорт може призупинитись»,- розповіла керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», зацікавленість в імпорті різко впаде, коли ціни на картоплю  в Україні знизяться до 6-7 грн/кг (0,22-0,25 EUR/кг). Станом на 20 серпня 2019 року на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку «Шувар» картопля пропонується по 10-12 грн/кг (0,36-0,43 EUR/кг), це в 2,5 раза дорожче, ніж у попередні 2 сезони. Ціни тримаються на рекордних показниках протягом всього серпня, втім і попит на картоплю на «Шуварі» в останній місяць літа є найбільшим серед інших складових «борщового набору».