Україна майже готова до завершення земельної реформи / фото УНІАН

 Відкриття в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення може принести українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд дол. щорічно, заявила міністр аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева на прес-конференції в Києві.

Читайте такожСвітовий банк виділить $200 мільйонів на сільське господарство України

"Цивілізований, з електронним Держгеокадастром, відкритою базою даних, нормально функціонуючий ринок як оренди, так і продажу землі, дійсно забезпечить нам, за найскромнішими оцінками на сьогоднішній день, від 700 млн до 1,5 млрд доларів надходжень щорічно плюс дасть мінімум півтора відсотка до зростання ВВП", - сказала Трофімцева.

Відео дня

При цьому вона зазначила, що на перших етапах роботи ринку землі в Україні має бути впроваджено низку обмежень, зокрема, на концентрацію земель в одних руках, а також купівлю сільськогосподарських ділянок іноземцями. Так, за її словами, в Україні повинна існувати система відкритості та простежуваності кінцевих бенефіціарів компаній, які хочуть придбати сільськогосподарську землю.

"Тут ми переходимо до дійсно великого виклику, який стосується простежуваності з юридичної точки зору кінцевих бенефіціарів, і це той великий шматок підготовчої роботи, який має бути зроблений. Але поки це проблематичне питання", - підкреслила Трофімцева.

Міністр додала, що, на її думку, Україна майже готова до завершення земельної реформи та відкриття ринку землі, при цьому технічні питання, що залишилися, можуть бути вирішені за півроку.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський анонсує цього року проведення земельної реформи, яка дозволить створити ринок землі в 40 млн га до 2020 року.

У грудні минулого року Верховна Рада до 2020 року продовжила діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.