Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів планує спрямувати всі 4,4 млрд грн, передбачені на підтримку агропромислового комплексу в проекті державного бюджету на 2020 рік, на здешевлення кредитних ставок фермерам, які після відкриття ринку землі захочуть купити ділянки.

Читайте такожЗемельна реформа дозволить економіці додатково зростати на 2% в рік - Гончарук

Про це під час представлення проекту держбюджету-2020 в парламенті заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Відео дня

«Проводячи земельну реформу, ми з вами повинні зробити головне - захистити власників паїв, захистити невеликих фермерів і людей, які працюють на землі і хочуть купити землю. Тому ми повинні їм дати довгий і дешевий ресурс. Тому ці 4,4 мільярда зараз записані на програму здешевлення кредитів. Це буде зроблено в двох формах. Форма номер один - безпосередньо дотування ставки. Форма номер два - створення фонду, до якого вноситимуть кошти, зокрема й наші міжнародні партнери, щоб гарантувати частину кредиту, щоб банки видавали кредити з більшою готовністю», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, учора, 19 вересня, президент Володимир Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть купити лише українці або українські компанії. Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

До цього очільник держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Серед іншого, Кабмін пропонує гарантувати першочергове право купити землю тим, хто зараз її орендує.

До цього часу уряд спільно з Нацбанком має зробити кредитування у гривні значно дешевшим, ніж зараз, - взяти кредит можна буде під 14-15% у гривні. Прем'єр пояснив, що уряд має намір знизити ставки за кредитами в цілому і зробити їх дешевшими саме для купівлі земельної ділянки, щоб українці мали більш вигідні умови, ніж їхні іноземні конкуренти.

19 вересня міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Кабмін за рахунок компенсації з державного бюджету планує знизити ставку кредиту для фермерів нижче 5%, щоб після відкриття ринку землі вони змогли на рівних умовах з великим бізнесом взяти участь у купівлі ділянок.

Раніше в Мінагропроді і Світовому банку прогнозували, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.