Милованов розповів про відкриття ринку землі / фото УНІАН

Після відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення іноземні компанії не будуть масово скуповувати землю, бо в Україні велика кількість внутрішніх проблем.

Про це в інтерв’ю hromadske заявив міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

«По-перше, досвід країн Східної Європи показує, що іноземці майже не заходять. Нащо вони підуть в Україну, якщо вони можуть зайти в іншу країну?», — сказав він.

Відео дня

На припущення, що через те, що в Україні унікальна земля, Милованов відповів: «У нас унікальні проблеми з рейдерством, у нас унікальні проблеми із судами, з фінансовою системою, у нас дорожчий капітал, у нас дороги. Нам ще далеко, треба самим розвиватися».

Міністр допускає, що іноземці зайдуть на український ринок, але їх буде небагато.

«Друге. Іноземці в Україні вже є. Вони працюють через оренду землі, щонайменше ми знаємо про 1-1,3 тисячі компаній. Вони десь обробляють 4-5% землі. Що з ними робити? Вигнати їх? Ті, хто обробляють землю і дають робочі місця, ми їх виженемо? Це неправильно», — зазначив Милованов.

Він додав, що влада не може дозволити працювати в Україні цим іноземним компаніям, а решті — заборонити.

«Тобто, вони будуть такі посередники-спекулянти, що тільки через них іноземці зможуть купувати землю? Хай між собою роблять якісь оборудки? Це нереально», — резюмував міністр.

Читайте також"Не в бюджет": міністр економіки розповів, куди підуть гроші від продажу землі

Раніше в уряді заявили, що планують перевіряти походження грошей, за які купуватимуть сільськогосподарську землю. Також в уряді повідомили, що дозволять іноземним компаніям продавати та купувати земельні паї. Водночас для цього цим компаніям треба створити юридичну особу в Україні.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ринок землі в Україні запрацює 1 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив парламенту до 1 грудня 2019 року ухвалити законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення.