Олег Бахматюк / фото УНІАН

Журнал НВ спільно з інвесткомпанією Dragon Capital представив щорічний рейтинг 100 найбагатших українців. Перші місця, як і в минулому році, зайняли Рінат Ахметов, Віктор Пінчук і Вадим Новинський. Сумарна вага “Золотої сотні “України — $34,8 млрд, причому $30,6 млрд з них припадає на перші 50 рядків цього списку. Беззмінним лідером рейтингу залишається олігарх Рінат Ахметов. Він володіє більш ніж четвертою частиною всіх статків 100 найбагатших українців. Капітал Ахметова в 189 разів більший, ніж у бізнесмена, який знаходиться на сотому місці. Вартість активів 100 найбагатших українців еквівалентна 23% ВВП України.

Результати останнього рейтингу “Нового времени” загалом співпадають з квітневим рейтингом ТОП-100 найбагатших українців від журналу “Фокус”, який вийшов вже вдванадцяте - там список також очолив Рінат Ахметов, а замикають список мільйонери, чиї статки дотягнулися до відмітки в 50 млн доларів. Цікаво, що до списку найбагатших людей не потрапив аграрний бізнесмен Олег Бахматюк, який ще до початку війни та економічної і банківської кризи, в 2013 році, посідав 6 місце у списку “Фокуса”. 

Зі списку найбагатших українців Бахматюк вибув після втрати частини активів на анексованих територіях в Криму та окупованих територіях на Донбасі, а також через банківську кризу, під час якої Національних банк України закрив 100 українських банків зі 180, у тому числі і 2 банки Бахматюка - ВіЕйБі Банк і "Фінансова ініціатива". Ще в 2013 незалежне рейтингове агентство "IBI-Rating" визначило кредитний рейтинг "КБ" Фінансова ініціатива "і кредитний рейтинг іменних відсоткових облігацій серії" С "на рівні uaВВВ + з прогнозом" стабільний ". Але  у 2015 році ці банки були виведені з ринку рішенням НБУ разом з більшістю українських банків. Бахматюк втратив свої позиції не тільки як мільярдера, а і як мільйонера - вочевидь, він не потрапив до списку, адже його статки становлять менше за граничні 50 млн доларів.

Відео дня

Наразі Олегу Бахматюку належить агрохолдинг “Укрлендфармінг”, підприємства якого присутні в 22 областях України. На підприємствах компанії Бахматюка працюють близько 27 тисяч людей.