Ілюстрація REUTERS

Оптові ціни на імпортні огірки та помідори в останній тиждень грудня знизилися на 12%, а овочі борщового набору в Україні подешевшали на третину.

Читайте такожВ Україні цього року рекордно подорожчала гречка

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи EastFruit з посиланням на економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака.

Відео дня

За його словами, зміцнення курсу гривні стосовно долара та євро сприяло зниженню цін на імпортну плодоовочеву продукцію.

"Так сталося, наприклад, з тепличними огірками та помідорами, які зараз надходять в Україну майже виключно з інших країн. Зниження оптових цін на огірки та помідори склало 12% у порівнянні з минулим роком, що майже відповідає відсотку зміцнення української валюти", - відзначає експерт.

З традиційними овочами все не так однозначно. Неврожай спровокував різке зростання імпорту картоплі з Росії, який коштує в півтора раза дорожче, ніж в аналогічний період роком раніше. При цьому пропозиція інших овочів істотно перевищує внутрішній попит, у зв'язку з чим морква і буряк подешевшали на 55-60%, цибуля – на 55%, а капуста – на 44% за рік.

"Загалом по картоплі та борщовим овочам зниження цін становить 34%", - повідомив Ярмак.

За словами експерта, у грудні ціни на яблука зросли на 83% через зниження виробництва, а ціни на українські груші залишилися без змін.

З імпортних фруктів найбільш різко зросли ціни на мандарини – на 75% за рік. Лимони подорожчали на 30%, апельсини – на 17%, а банани – на 40%.

Як повідомляв УНІАН, в поточному маркетинговому році (серпень 2019 - липень 2020) Україна за станом на грудень збільшила імпорт картоплі в 700 разів – до 188 тисяч тонн.

За попередній маркетинговий рік (МР, серпень 2018 - липень 2019) Україна збільшила імпорт овочів у два рази в порівнянні з 2017/2018 МР до 264,1 тисячі тонн.