Ілюстрація REUTERS

Експорт агропродовольчої продукції з України в Іран призупиняється через загострення конфлікту США та Ірану, вважає аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Андрій Мартиненко.

Читайте такожВ Ірані продовжилися протести через збитий український Boeing (фото)

"Зараз аграрний експорт з України в Іран призупиняється через загострення конфлікту між США та Іраном, також слід зазначити, що Іран перебуває під санкціями та відключений від системи SWIFT, тому українські експортери використовували різні схеми для розрахунків", - наводяться в повідомленні прес-служби слова Мартиненко.

Відео дня

За його словами, Україні може бути важко співпрацювати з Іраном з-за політичних міркувань, оскільки по іншу сторону конфлікту - США.

Як зазначає Мартиненко, однозначно українські агровиробники та експортери, які вже підписали контракти з іранськими компаніями, зазнають збитків. Але водночас за останні 6 років частка Ірану в загальному експорті агропродовольчої продукції з України не перевищувала 3%.

“Це означає, що Іран не є основним ринком збуту для України. Українські експортери вже давно навчилися диверсифікувати ринки збуту (після закриття ринку Росії та в разі припинення торгових відносин з Іраном зможуть перенаправити торгові потоки в інші країни Близького Сходу і Перської затоки", - додав експерт.

Як повідомила прес-служба УКАБ з посиланням на слова експерта, експорт агропродукції з України до Ірану з 2014 по 2018 рік скоротився на третину – до 420,8 мільйона доларів, а за 10 місяців 2019 року становить 153,9 мільйона доларів, що на 63% менше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Імпорт агропродовольчої продукції з Ірану в Україну за 10 місяців 2019 року зріс у порівнянні з аналогічним періодом 2018 на 3% і становить 12,6 мільйона доларів. Основною продукцією, яку Україна закуповувала в Ірані, стали: сушений виноград - 4,5 мільйона доларів, фініки - 2,1 мільйона доларів і овочі (в основному гарбуз і часник) - 1,8 мільйона доларів.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що нестабільність в Ірані може негативно позначитися на експорті української сільськогосподарської продукції.

В ніч на 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Сулеймані. Згодом Трамп звинуватив його у причетності до загибелі тисяч американців і плани вбивства ще багатьох громадян США.

У відповідь на вбивство Сулеймані в ніч на 8 січня Іран завдав удар зі своєї території більш ніж десятком ракет по двох військових баз в Іраку, на яких знаходилися військові США та інших країн антитерористичної коаліції. Ракетна атака тривала близько 30 хвилин, загалом було випущено 22 ракети. Жертв та постраждалих атаки не було.

8 січня біля Тегерана зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України", всі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули. Іран офіційно визнав, що український літак був випадково збитий ракетою.