Ілюстрація REUTERS

Майже всі види молочної продукції подорожчали в березні, найбільше – майже на 9% – вершкове масло і твердий сир. Про це повідомила прес-служба Асоціації виробників молока.

Читайте такожАМКУ провів зустріч з ритейлерами для розслідування стрибка цін на продукти

"Згідно з власним моніторингом цін на молочну продукцію в найбільших торгових мережах, Асоціація виробників молока констатує факт подорожчання молочної продукції на полицях магазинів. Зокрема, середня ціна на молоко питне 2,5% жирності в березні становила 28,45 грн/кг, що на 4,7% вище, ніж у березні минулого року, а за перший квартал поточного року вона зросла на 1% у порівнянні з цінами на кінець минулого року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Найбільше в березні зросла ціна на вершкове масло – до 225,39 грн/кг, що на 8,7% більше, ніж у березні минулого року. У порівнянні з цінами на кінець 2019 року вершкове масло подорожчало на 1,5%.

Згідно з повідомленням, сири українського виробництва також подорожчали до минулого місяця.

"Сир «Російський» в кінці березня коштував 223,62 грн/кг, що на 8,6% вище торішніх цін, і на 3%, ніж на кінець 2019 року. Сир коштує 137,8 грн/кг, а це майже на 7% дорожче торішньої ціни за аналогічний період та на 1,4% більше ціни з початку року", - йдеться в повідомленні.

За даними асоціації, сметана подорожчала на 7% і на кінець березня коштувала 72,02 грн/кг, хоча зростання протягом першого кварталу був мінімальним - 0,4%.

Найменше зросла ціна на йогурти (питні) – на 0,9% в річному вираженні, а у порівнянні з кінцем 2019 року навіть зменшилася на 1,5%. Середня ціна на питні йогурти на кінець березня становила 61,64 грн/кг.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, з початку березня ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, пшоно - на 24%, цукор - на 16%. Після цього АМКУ відкрив розслідування антиконкурентних діях українських торгових мереж.