false

У країнах Європейського Союзу акцизи на стіки для нагрівання тютюну приблизно в 4 рази нижче, ніж на традиційні сигарети.

Про це повідомляється в дослідженні науково-дослідного інституту фіскальної політики університету Державної фіскальної служби України, яке було презентовано вчора. Інститут також надав результати дослідження, підготовленого за запитом ДФС, Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. 

Так, середній розмір акцизу з 1000 традиційних сигарет в ЄС становить 135,6 євро. А з 1000 стіків для систем нагрівання тютюну – 35,3 євро. Найменший розрив у розмірі акцизів фіксується в Болгарії (майже в 2,5 раза), найбільший – в Нідерландах і Данії (більш ніж в 5 разів).

Відео дня

На думку експертів, різниця в акцизах допомагає Євросоюзу більш активно знижувати рівень споживання звичайних сигарет, дозволяючи тим курцям, які не можуть кинути палити, переходити на потенційно менш небезпечні системи нагрівання тютюну.

Поки в країнах Європи активніше використовуються електронні сигарети. Тут лідерами стали Великобританія (3,6 млн вейперів при 12 млн курців) і Італія (2 млн вейперів при 12,6 млн курців).

Також понад 1 млн італійців перейшли з сигарет на системи нагрівання тютюну. Приблизно по 750 тис. користувачів систем нагрівання тютюну в Німеччині та Польщі.

За даними дослідження, Польща набагато активніше заохочує перехід курців зі звичайних сигарет на альтернативну продукцію, ніж Україна. Там на електронні сигарети й системи нагрівання тютюну перейшло вдвічі більше курців, ніж в Україні.

Хоча в Україні продовжує курити 9,6 млн осіб, однак приблизно 670 тис. курців вже перейшли зі звичайних сигарет на електронні й ще 380 тис. надали перевагу системам нагрівання тютюну.

Цей природний процес зміни споживчих переваг спостерігався б й надалі, як і в країнах Євросоюзу, але Верховна Рада України вже зробила серйозний крок назад в цьому напрямку, різко збільшивши акциз на стіки для нагрівання тютюну – відразу в 4,2 раза.

Експерти НДІ фіскальної політики оцінюють негативний ефект для держбюджету від такого різкого підвищення акцизу на рівні 9 млрд грн недоотриманого акцизу.

При цьому, на думку експертів, є ризик того, що через різке підвищення акцизу і ціни, крім контрабандних сигарет, в Україну почнуть надходити контрабандні стіки для нагрівання тютюну.

Оскільки навіть зараз ціна на них в Україні вже трохи вище, ніж у Молдові та Білорусі, а після такого істотного підвищення акцизу, стане набагато вищою, ніж у сусідніх країнах (включаючи Росію). Також не виключають контрабанду дешевих і низьких за якістю стіків з Китаю.

Крім того, є ризик, що через подорожчання частина споживачів переключиться на інші тютюнові вироби і нікотиновмісну продукцію - в т.ч. на електронні сигарети, де акциз буде нижче, або повернеться до куріння традиційних сигарет.

Як негативний приклад експерти розповіли про досвід Грузії і Молдови, де різке підвищення акцизу і виборчий підхід до дотримання стандартів ЄС в акцизному оподаткуванні тютюнових виробів привели фактично до повного хаосу на тютюновому ринку і серйозних втрат держбюджетів цих країн.

Експерти також нагадали, що в 2019 р. насамперед через підвищення акцизу на сигарети і пов'язаних з ним небажаних трансформацій тютюнового ринку, держбюджет України недоотримав понад 13 млрд грн.

Щоб не повторити подібну ситуацію, експерти НДІ фіскальної політики університету Державної фіскальної служби радять прийняти план поступового підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну - не більше ніж на 35% на рік.

Про необхідність поступового, а не різкого підвищення акцизу на альтернативну тютюнову продукцію раніше заявили Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Через можливі бюджетні ризики та ризики суттєвого розширення тіньового ринку тютюнових виробів Асоціація міст України і Федерація роботодавців України також закликали профільний комітет парламенту переглянути раніше прийняту норму про 4-кратне підвищення акцизу на стіки для нагрівання тютюну.

Як раніше повідомляв УНІАН, НДІ фіскальної політики університету Державної фіскальної служби у своїх попередніх дослідженнях - з метою збільшення доходів держбюджету і поліпшення громадського здоров'я - пропонувало максимально переорієнтувати частину українських курців з нелегальних контрабандних сигарет (частка яких минулого року зросла до 6,4% ринку) на альтернативні тютюнові вироби – електронні сигарети і системи нагрівання тютюну.