Цьогоріч врожай зернових в Україні буде менший, ніж торік / фото REUTERS

Хлібороби Одещини почали збір ранніх зернових. Урожай буде меншим, ніж торік: і не лише через посуху, а й через повномасштабну війну. І проблема не тільки в тому, як зібрати збіжжя, але й де його зберігати. 

Скільки хліборобам вдасться зібрати зерна в умовах війни, чи зможуть вони вигідно продати цьогорічний урожай і головне - чи буде Україна з хлібом, йдеться в сюжеті ТСН.

"Зараз у хліборобів два вороги - посуха, яка на 30% знизила врожай, та ворожі обстріли", - каже агроном Анатолій Білоус. Через це жнива почали раніше. 

Щоб нове зерно було де зберігати, треба звільняти склади від минулорічного збіжжя. "Запропонували частину цього врожаю передати власникам паїв вже як розрахунок за рахунок орендної плати, щоб звільнити певні складські приміщення", - розповідає керівник агропідприємства Борис Юрескул.

Як йдеться у сюжеті, ворог дедалі частіше накриває обстрілами елеватори, тому частину збіжжя планують розподілити по невеликих сховищах, а частину - одразу продати. 

Та продати збіжжя швидко не вдасться. Адже через заблоковані морські порти в Україні вивезли ще не все минулорічне зерно. Його транспортують фурами до річкових портів. Через це одеські дороги зараз перезавантажені, бо щоб заповнити одне судно, у порт має заїхати тисяча вантажівок.

Зазначається, що без українського зерна жителі понад 30 країн опиняться на межі голоду. Самим українцям він не загрожує.

"Ми виробляємо у 5-6 разів більше, ніж споживаємо. На прикладі минулого року ми виробили 107 млн тонн зерна, а спожили не більше 20. Цьогоріч навіть у воєнних умовах ми виробимо мінімум 70 млн тонн зерна, тому ми будемо обов'язково з хлібом", - пояснила Алла Стоянова, директорка департаменту аграрної політики ОВА.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що продовольча криза у світі буде зберігатися, поки триватиме колонізаторська війна Росії проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: