Ілюстрація REUTERS

В Україні за рік зросли ціни майже на всі фрукти та ягоди, крім бананів, що пов'язано з втратою частини врожаю і затримкою дозрівання через холодну весну цього року.

Читайте такожНазвано найдешевший фрукт в Україні

Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Відео дня

"Середня роздрібна ціна на банани в Києві за станом на 30 червня - 1 липня 2020 становила 27,2 гривні/кілограм. Таким чином, банани були найдоступнішими за ціною серед фруктів та ягід - навіть трохи дешевшими за кавун і значно дешевшими за яблуко. Ми спостерігаємо таку ситуацію вперше за останні роки, і головною причиною є холодна весна, яка призвела до втрат урожаю ягід і фруктів і затримала сезон їх дозрівання в середньому на 7-10 днів", – йдеться в повідомленні асоціації.

Зазначається, що за рік середня роздрібна ціна на банани знизилася на 30 копійок/кілограм, або на 1%, в той час як середня ціна на яблука зросла у 2,6 раза - до близько 50 гривень/кілограм, а ціна на кавуни – на 55%, до майже 30 гривень/кілограм.

"Також слід підкреслити зростання цін практично на всі основні позиції фруктового кошика в Україні. Персики станом на початок липня 2020 коштували в середньому на 37% дорожче, ніж роком раніше, малина - на 87% дорожче, а лохина - на 16% дорожче", - йдеться в повідомленні.

При цьому ціни на полуницю у липні були більш ніж на третину менше, ніж у такий же період минулого року, хоча й істотно перевищували торішній рівень протягом всього сезону.

Як повідомляв УНІАН, у червні цього року ціни на фрукти і ягоди в Україні піднялися до історично високого рівня через негативний вплив погодних умов на врожай. Зокрема, полуниця і черешня коштували у 2-2,5 рази дорожче, ніж у червні 2019 року.