Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило розподіл коштів у розмірі 555 мільйонів гривень між уповноваженими банками для перерахування їх на поточні рахунки сільськогосподарських товаровиробників, які придбали техніку й обладнання у жовтні та листопаді 2019 року в рамках бюджетної програми "Фінансова підтримка сільськогосподарських товаровиробників".

Читайте такожКабмін розширив компенсацію кредитів на всіх аграріїв

Зазначається, що вся сума заборгованості за цією програмою становила 564 мільйони гривень, останні 9 мільйонів гривень будуть затверджені до сплати найближчим часом. Кошти отримають 4102 аграрії, які за зазначений період придбали 14 756 одиниць техніки та обладнання на загальну суму 2,7 мільярда гривень.

Відео дня

"Для уряду надзвичайно важливим є продовження фінансування програми по техніці, адже за роки своєї реалізації вона демонструє позитивні економічні ефекти. Так, число виробників сільгосптехніки з належним рівнем локалізації зросла в 4,5 раза, що сприяло розширенню кількості робочих місць", - наводяться в релізі слова міністра Ігоря Петрашка.

В релізі також повідомляється про зростання обсягу інвестицій на технологічне переозброєння виробництва, яке у 2017-2019 роках становило близько 2 мільярдів гривень. Відсоток вітчизняної техніки у формуванні ринку сільськогосподарської техніки та обладнання в Україні зріс до 33% у 2019 з 15,2% у 2017 році.

"Очікуваний ефект від фінансування програми у 2020 році – це збільшення обсягів реалізації вітчизняної техніки й обладнання на 15%. Надходження податків і зборів від учасників програми та суміжних виробництв становитимуть близько 2,34 мільярда гривень, з яких понад 550 мільйонів гривень - податки на фонд оплати праці", - йдеться в повідомленні Мінекономіки.

Як повідомляв УНІАН, уряд повністю зберегло суму державної підтримки аграріїв на 2020 рік після внесення змін до бюджету, необхідних для боротьби з поширенням коронавірусу в Україні. Зокрема, в бюджеті закладено витрати у сумі 4 мільярди гривень за ключовими напрямами: тваринництво, фермерство, садівництво, компенсація вартості сільськогосподарської техніки та компенсація відсотків за кредитами.