У Стамбулі підписали договір про експорт зерна з України / фото ua.depositphotos.com

Російський диктатор Путін пішов на підписання договору про експорт українського зерна з чорноморських портів, вирішивши не загострювати ситуацію. 

Таку думку висловив 24 каналу політолог Володимир Фесенко.

За його словами, зовсім недавно Путін погрожував зупинити постачання газу Європі, тим самим оголошуючи енергетичну війну. Що стосується продовольчої війни, то він її оголосити не може через відсутність там залежності. Фесенко підкреслив: диктатору важливо добре виглядати перед країнами Азії та Африки.

Відео дня

"Тут є такі і геополітичні ігри Путіна. Однак головне, що він не готовий зараз ризикувати всім. Не готовий йти на загострення ситуації, щоб спровокувати тотальну кризу в світі", - пояснив політолог.

Неготовність Путіна відкрито конфліктувати із Заходом Фесенко також пояснює нестабільною внутрішньою ситуацією в Росії.

"У цьому сенсі хороша новина в тому, що все ж у Путіна є певна раціональність. А значить на нього можна тиснути. З деяким, можливо, винятком, але так, щоб примушувати його до домовленості", - розповів Володимир Фесенко.

"Ось як ми на полі бої примушуємо Путіна до так званих" жестів доброї волі " - біля Києва, біля острова Зміїний. Це ж не просто так відбувається, а під тиском українських військ. Путін не може тримати деякі території, тому змушений відступати", - додав політолог.

Підписання договору про експорт зерна експерт також назвав вимушеним "жестом доброї волі", оскільки в іншому випадку гірше було б саме росіянам.

Договір про експорт зерна: деталі

22 липня 2022 року Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали Стамбульську угоду для вивезення зерна з українських портів. Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини, генсек ООН Гутерріш. Від Росії підписантом виступив глава Міноборони Сергій Шойгу.

Експорт зерна здійснюватиметься з портів Одеса, Чорноморськ, Південний.

Термін дії угоди становить 120 днів з можливістю продовження.

Військового супроводу вантажів не передбачено.

Судна, які йдуть в Україну будуть оглядати на предмет наявності озброєння, задіяно й представників РФ.

Українські та російські військові схвалили маршрути вивезення.