Ілюстрація REUTERS

Інвестиції в сільське господарство України у 2020 році за нинішніх умовах можуть зменшитися до 2 мільярдів доларів, що на 5% менше показника минулого року та на 17-20% менше результатів 2017 і 2018 років.

Читайте такожПосуха на Одещині: аграрії втратили щонайменше третину посівів зернових

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

"Втім, у разі погіршення ситуації й під впливом таких негативних факторів, як погіршення фінансового стану підприємств, зменшення реалізації інвестиційних проектів в агропромислове виробництво, а також світової економічної кризи, пов'язаної з пандемією COVID-19, – можна очікувати зниження обсягу інвестицій додатково ще на 15-20% – до 1,6-1,7 мільярда доларів США", – йдеться в повідомленні.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяг прямих іноземних інвестицій в сільському господарстві України у 2020 році залишиться на рівні минулого року і складе близько 560 мільйонів доларів.

Зазначається, що пріоритетним напрямком інвестування в сільському господарстві України цього року буде залишатися рослинництво як найбільш прибуткова та експортоорієнтована продукція.

Найпривабливішими галузями в рослинництві буде виробництво ягід, соняшнику, винограду, ріпаку та проса, у тваринництві – виробництво молока, м'яса птиці та свинини.

Як повідомляв УНІАН, прибуток великих та середніх аграрних підприємств України за підсумками 2019 року скоротилася вдвічі у порівнянні з попереднім роком, до близько 20,2 мільярда гривень, при цьому до майже 22% збільшилася частка збиткових підприємств.