На сьогодні полиці українських магазинів завалені імпортними продуктами / фото ua.depositphotos.com

Внаслідок насичення українського ринку недорогими імпортними харчами (одночасно зі скороченням власної пропозиції та підвищенням цін на продукцію українських сільськогосподарських виробників), деякі українські продукти харчування починають програвати конкуренцію іноземним. Аграрні експерти у коментарі УНІАН розповіли, що під найбільшою загрозою витіснення з українських супермаркетів на сьогодні опинилися молочна та тваринницька продукція, а також фрукти і овочі українського виробництва.

Як вважає керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог "Аграрна рада"" Інна Мєтєлєва, наша молочка програє закордонній через ряд причин.

"Скорочення виробництва в Україні (і, як наслідок, зростання цін на українську молочну продукцію – УНІАН), конкурентні ціни на імпортовану продукцію, падіння купівельної спроможності населення – наслідком усього цього є збільшення присутності імпортних молочних продуктів або інгредієнтів у магазинах", – зазначила вона в коментарі УНІАН.

Відео дня

В свою чергу, очільниця Української асоціації агровиробників Вікторія Березкіна говорить, що в разі збереження тенденції, що склалася на сьогодні, окрім молочної галузі, під загрозою витіснення в українських супермаркетах можуть опинитися вітчизняні фрукти, овочі та продукція тваринництва – саме ці категорії є високодотаційними у Євросоюзі.

"В цих категоріях у нас буде і надалі спостерігатися падіння, якщо держава не зверне на це увагу й не надасть аграріям дотації, як у ЄС. Або не схвалить законодавчі ініціативи, які зменшать податкове навантаження чи запровадять пільги для українських аграріїв", – наголосила вона.

Щодо росту овочевого та фруктового імпорту, то тут має місце не лише свіжа продукція, а й консервація. На сьогодні полиці українських магазинів завалені консервованими продуктами (переважно, з Польщі), які дешевші за українські аналоги Вища вартість української продукції спричинена як об’єктивними економічними факторами, так і тим, що виробництво європейських аграріїв технологічніше, а отже, і дешевше.

Що імпортуємо найбільше

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин зазначила, що в 2022 році, порівняно з попереднім роком, загальний обсяг імпорту продовольчих товарів в Україну скоротився в середньому на третину. Цьому сприяло ускладнення та здорожчання логістики, зменшення населення України через міграцію, зниження купівельної спроможності українців.

Однак, за словами аналітика, є низка товарів, імпорт яких збільшився.

"Найбільше зріс імпорт цибулі (105,5 тисяч тонн в 2022 році, що в 4,6 разів перевищує показник 2021 року, основні постачальники – Польща, Нідерланди, Молдова) та рису (87,6 тисяч тонн в 2022 році, що на 5% вище аналогічного показника попереднього року, основні постачальники – Китай, Індія, Пакистан)", – зазначила Литвин.

На її думку, збільшення імпорту цих товарів пов’язано з тимчасовою окупацією півдня України та відповідним скороченням власного виробництва цих популярних на внутрішньому ринку продуктів.

В Асоціації агровиробників прогнозують, що за результатами 2023 року загальні обсяги імпорту аграрної продукції будуть вищими за торішні.

Згідно з підрахунками Інституту аграрної економіки, за перші півроку 2023 року Україна вже збільшила закупівлі агропродукції за кордоном на 21% (до 3,5 млрд дол. у грошовому вимірі), порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Науковці зазначають, що характерною ознакою агроімпорту в 2022-2023 роках стала поява серед основних імпортованих продуктів овочевих культур. Основний акцент українські імпортери зробили на закупівлі помідорів, цибулі, капусти, огірків.

З початку 2023 року Україна збільшила імпорт рибних товарів (на 41%), які традиційно займають найбільшу частину закупівель з-за кордону. Також на чверть зріс імпорт фруктів та горіхів, алкогольних і безалкогольних напоїв – на понад вдвічі.

Що кажуть ритейлери

В компанії АТБ розповіли, що для продажу в своїй мережі супермаркетів вони імпортують зазвичай консервовані ананаси, манго, оливки, маслини, оливкову олію, каву, чай, корми для тварин. 

Також мережа закуповує у Польщі, Туреччині та Італії макарони твердих сортів, оскільки їхній обсяг виробництва дуже обмежений в Україні. Разом з тим, вони імпортують з Тайланду, Індії, Пакистану рис, тому що українські виробники в даному випадку можуть виступати лише фасувальниками.

"Останнім часом зростає імпорт готових рибних консервів або сировини, бо в Україні немає можливості проводити вилов риби, або цей процес дуже обмежений через окупацію Чорного та Азовського морів. Сировина або консерви надходять в основному з Литви, Латвії, Польщі, Тайланду", – коментують в АТБ.

Зворотна ситуація

Поки на полицях українських магазинів збільшується кількість європейських харчів, європейські країни з метою захисту своїх агровиробників заборонили імпорт ряду українських аграрних товарів.

Так, Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина заборонили імпорт українського зерна (транзит, при цьому, дозволено). Заборона діє до 15 вересня, втім ці країни планують продовжити її до кінця року.

Польща до переліку заборон на імпорт хоче додати й інші українські продукти – зокрема, малину.

Експорт продуктів з Україні

США бачать життєздатні маршрути для експорту українського зерна після виходу Росії із зернової угоди, і вважають реальним відновлення експорту на довоєнному рівні протягом наступних кількох місяців. Про це повідомляє Reuters з посиланням на одного з американських чиновників.