Можливе вторгнення РФ в Україну відіб'ється на плодоовочевому бізнесі багатьох країн / фото УНІАН, Олександр Синиця

Якщо війна між Україною і Росією вибухне з новою силою, то це безпосередньо вплине на продовольчу безпеку безлічі країн світу, і безпосередньо відіб'ється на плодоовочевому бізнесі регіону.

Про це повідомляють аналітики порталу EastFruit.

"Торгувати з воюючими країнами стає дуже складно, а ризики зростають багаторазово. Однак при цьому люди не втрачають потребу в продуктах харчування, в тому числі в овочах і фруктах. Якщо ж є попит, то є і ціна, за яку даний попит буде задоволений. Щоправда, ціна ця під час військових дій завжди набагато вища, ніж у мирний час", - наголошується в повідомленні.

Відео дня

Разом з тим, як зауважують аналітики, зростання цін на овочі і фрукти в Росії буде значно стотнішим, ніж зростання цін в Україні. Оскільки ситуація може посилитися фінансово-економічними санкціями, які будуть негайно введені проти Росії. Це призведе до обвалу курсу російського рубля щодо інших валют і різко підвищить вартість імпортних овочів і фруктів.

В Україні у разі військового загострення очікується різке подорожчання логістики і девальвація національної валюти. Однак Україна набагато краще, ніж Росія, забезпечена власною продукцією. Зокрема, картоплі в Україні в цьому році є в надлишку, і країна є великим експортером і овочів, і фруктів в цьому сезоні. Відповідно, подорожчання овочів і фруктів в Україні буде значно менш істотним, ніж у Росії.

Так само великих економічних збитків зазнають і країни, що поставляють овочі і фрукти на ринок Росії, і ті, хто поставляє продукцію на ринок України.

"Плодоовочевий бізнес Туреччини у разі військового вторгнення Росії в Україну постраждає найбільше. Тому що для Туреччини Росія і Україна – два найважливіших ринку збуту, які знаходяться досить близько, і логістика в які максимально оптимізована", - зазначили експерти.

Так само, на їхню думку, постраждають такі експортери плодоовочевої продукції як Еквадор, Іран, Азербайджан, Єгипет, Узбекистан, Молдова, ПАР, Аргентина, Чилі, Перу, Сербія, Ізраїль, Білорусь, Марокко і Грузія. Адже для цих країн Україна і Росія - важливі закупівельники овочів і фруктів.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Держстату, в Україні в січні, у порівнянні з січнем 2021 року, фрукти подешевшали на 8,4%, а овочі подорожчали на 27,5%.

Вас також можуть зацікавити новини: