Чехія закликає Євросоюз заборонити імпорт зерна з РФ / Колаж УНІАН, фото Вікіпедія, фото УНІАН

Чехія запропонує Європейському Союзу заборонити імпорт російського та білоруського зерна до ЄС. Про це в ефірі чеського телебачення заявив міністр сільського господарства країни Марек Виборний, інформує Novinky.

Видання зазначає, що цього тижня Чехія очікує нових протестів фермерів, але міністр буде у відрядженні за межами країни.

"Ми будемо наполягати на тому, щоб зернові та олійні були в списку санкцій і не імпортувалися до Європи", - сказав Виборний.

За його словами, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала представить позицію Чехії на засіданні Європейської Ради наступного тижня.

"Немає жодної причини, чому ми повинні підтримувати агресора, купуючи російське зерно в Європі", – додав Виборний.

Він також заперечив, що до Чехії імпортується заражене зерно з України, про що нещодавно заявив екс-прем’єр-міністр країни Андрей Бабіш. За його словами, лише у трьох пробах фуражного зерна перевірка виявила незначне перевищення норм.

Експорт українського зерна - останні новини

Перемога над флотом Росії дозволила Україні подолати колапс зернового експорту. Про це пише The Wall Street Journal. За даними видання, українські аграрії суттєво збільшили продажі після того, як військові кораблі РФ були відкинуті ударами морських БПЛА.

Також УНІАН повідомляв, що польські фермери заблокували пункт пропуску зі Словаччиною. Йдеться про пункт пропуску "Хижне". За словами учасників акції, саме цими шляхами до Польщі завозиться агропродукція з України та РФ. Фермери планують блокувати проїзд до кінця місяця.

Вас також можуть зацікавити новини: