Урожай пшениці може скоротитися майже на 2 мільйони тонн / REUTERS

Українські аграрії у 2020 році зібрали урожай пшениці на 6% менше, ніж роком раніше, - 26,6 мільйона тонн проти 28,3 мільйона тонн у 2019 році.

Читайте такожПрем'єр анонсував будівництво Зрошувальна систем на півдні України

Про це свідчать дані Української зернової асоціації (УЗА).

Відео дня

Прогноз врожаю пшениці та ячменю

Урожай ячменю в Україні також скоротився - на 6,7%, до 8,3 мільйона тонн з 8,9 мільйона тонн роком раніше.

"Цього року, за даними УЗА, аграрії зібрали 26,6 мільйона тонн пшениці (прогноз УЗА був на рівні 26,8 мільйона тонн) і 8,3 мільйона тонн ячменю (УЗА прогнозувала 8,2 мільйона тонн). Експорт пшениці цього року становитиме 17,5 мільйона тонн відповідно до підписаного Меморандуму, а ячменю може досягти 4,5 мільйон тонн ", - йдеться в повідомленні асоціації.

Прогноз врожаю кукурудзи

Також експерти знизили прогноз урожаю кукурудзи до 35,3 мільйона тонн з 36,4 мільйона тонн через посуху. За оцінками УЗА, аграрії не зберуть кукурудзу з площі 205 тисяч га, що становить 3,8% від загальної площі посівів.

При цьому в асоціації підкреслюють, що валовий збір зернових і олійних культур у 2020 році може стати другим за обсягом в історії України й досягти 95,6 мільйона тонн.

"Навіть після зниження прогнозу врожаю його показник може бути другим за обсягом валового збору після торішнього рекорду - 98 мільйонів тонн, то ж саме можна сказати й про можливі обсяги експорту", - йдеться в повідомленні.

Прогноз експорту зерна

За прогнозом асоціації, експорт зерна з України може становити 56,3 мільйона тонн, тоді як минулого року поставки сягнули 58,8 мільйона тонн.

Що цьому передувало

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знизило прогноз урожаю зернових і зернобобових культур в Україні у 2020 році до 68 мільйонів тонн через недобір по кукурудзі.
  • Урожай олійних як і раніше очікується на рівні 20 мільйонів тонн.