Корабель із українським зерном / фото facebook Оleksandr Кubrakov

Вчора весь світ спостерігав не тільки за подіями в Тайвані, а й за тим, як пройде корабель з українським зерном свій маршрут, тому на біржах ціни на сільськогосподарську продукцію почали знижуватися. Це важливе свідчення того, що світ повірив в те, що українське зерно почне експортуватися Чорним морем.

Про це в ефірі Єдиного телемарафону новин заявив народний депутат з групи "Партія "За майбутнє", член Аграрного комітету ВР Сергій Лабазюк.

"Вчора весь світ не тільки спостерігав за подіями в Тайвані, а й однозначно спостерігали всі за тим, як пройде корабель з українським зерном свій маршрут. Навіть більше – на біржах вчора відбулося корегування цін. Вчора вже на декілька доларів ціна на сільськогосподарську продукцію почали знижуватися.  Отож світ повірив в те, що українське зерно поїде. Ми  сьогодні маємо позитив, що перше судно вже добралося до своєї першої точки зупинки для перевірки. Тепер стоїть завдання, щоб безпечно пройшла наступна дуже значна партія з 16 кораблів на 600-700 тисяч тонн, які вже завантажені і готові вирушати - це великі кошти в бюджет. Але, на превеликий жаль, на сьогодні ми не маємо відповіді, як вони пройдуть, коли прийдуть наступні після них і так далі. Адже це дуже важливо не тільки для України, а й для всього світу. Тому що Україна сьогодні в активній фазі збору врожаю, вже є питання по місцях зберігання зерна, тому що на складах лежать ще минулорічні врожаї.  Ну і звичайно, що в аграріїв вже немає виручки, немає оборотного капіталу, завдяки якому він може вчасно придбати мінеральні добрива, паливно- мастильні матеріали і т.д. Я не говорю вже про такі прості речі як заробітна плата", - розповів  Сергій Лабазюк.

Відео дня

Він зазначив, що вартість експорту зерна для українських аграріїв зросла в рази, в тому числі, через подорожчання страхування перевезень.

"Українські аграрії працюють у збиток, але мова сьогодні йде не про те, щоб заробити гроші, а щоб взагалі зберегтися на ринку. Адже виробництво сільськогосподарської продукції – це живий організм, і не засіятися, не накормити тваринництво, чи не обробити поле – це збитки, які будуть мати наслідки на декілька років. Тому сьогодні ми працюємо над тим, щоб посилити державну підтримку аграрного сектору, який є одним із ключових для України", - наголосив народний депутат.