Українські аграрії зазнають збитків / фото УНІАН Володимир Гонтар

Втрати сільгоспвиробників України через посуху і заморозки цього року можуть досягти 118 млрд грн.

Про це повідомила прес-служба громадської спілки "Аграрний союз України" з посиланням на голову організації Геннадія Новікова.

Читайте такожУкраїнські аграрії приступили до збирання кукурудзи

Відео дня

Допомога від держави

"Цього року навіть критично постраждалі регіони (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області), попри обіцянки держави, не отримали жодної копійки допомоги", - зазначив він.

За словами Новікова, через несприятливі погодні умови сильно постраждали посіви кукурудзи - її врожайність цього року на 40% менше, ніж минулого. Урожайність соняшнику в частині регіонів складає всього 300-400 кг/га, що в 4-5 разів нижче торішніх показників.

Страхування

"Вже сьогодні треба вводити систему страхування з державною підтримкою. Відбудувати за новими принципами систему кредитування аграрного сектора, адже наявні інструменти не працюють", - заявив Новіков.

Обіцяні гроші

Також експерт вважає за необхідне виділити з урядового фонду кошти, які були обіцяні урядом постраждалим аграріям на рівні 5 000 гривень за гектар.

"Хоча реальні втрати деяких господарств 10-15 тисяч гривень за гектар, виплата обіцяних 5 тисяч гривень хоч якось допоможе протриматися на плаву найбільш постраждалим господарствам", - зазначив Новіков.

Допомога фермерам

13 вересня 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що програму "Доступні кредити 5-7-9%" потрібно розширити на фермерів, які постраждали від посухи.

Також президент зазначив, що уряд має розв'язати питання страхування врожаю.