Ціни можуть зрости, незважаючи на держрегулювання / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Рішення Кабінету міністрів про запровадження державного регулювання цін на низку продуктів обмежуватиме лише торговельну надбавку, але не стосується вартості, встановленої виробниками.

Про це розповів "Фактам" експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

"Тобто якщо виробник цукру, наприклад, підвищить свої відпускні ціни на 20%, то, відповідно, на 20% зростуть і ціни в магазинах. Обмеження ніяк не впливає на виробника. Тому, попри це обмеження, рентабельність не постраждає і дефіцит продуктів харчування не виникне. Інша справа, що, крім цього, держава пообіцяла підприємствам - виробникам харчових продуктів поставку газу за пільговими цінами", - роз'яснює експерт.

Відео дня

За його словами, підприємствам, що виробляють певні товари, газ внутрішнього видобутку будуть поставляти за собівартістю +25%.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що ціни на продукти в Україні зростуть ще на 10-20%

"Якщо дана обіцянка не буде виконана, то ціна харчових продуктів може істотно зрости. А якщо необхідні обсяги газу за пільговими цінами будуть поставлені, то ціни на основні продукти харчування значно не піднімуться. Це дасть нашим громадянам можливість якось пережити наступні кілька місяців. Але надалі газ за пільговою ціною закінчиться і ціни на продукти харчування сильно зростуть", - попередив Хмелевський.

Держрегулювання цін на продукти - деталі

Як повідомляв УНІАН, Кабмін наприкінці 2021 року заборонив встановлювати торгову націнку понад 10% на хліб житньо-пшеничний і батон.

12 січня 2022 року до цього переліку додали ще 9 продуктів харчування - крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу), масло вершкове з жирністю 72,5%.

В Асоціації Рітейлерів України відзначили, що у зв'язку з введенням Кабінетом Міністрів граничної націнки на соціально важливі продукти харчування, продаж таких товарів може тимчасово призупинитися.

Вас також можуть зацікавити новини: