Ілюстрація REUTERS

Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен вважає, що Україна не буде готова до запуску нового ринку електроенергії з 1 липня поточного року.

Читайте такожНацкомісія не бачить перешкод для запуску з 1 липня ринку електроенергії

«Україна не буде готова до відкриття ринку електроенергії з 1 липня. На наш погляд, на це потрібно виділити більше часу для створення необхідних умов для функціонування ринку. Цих умов зараз немає, і українці від цього в першу чергу постраждають», - сказала Кахконен на прес-конференції.

Відео дня

У зв'язку з цим директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови рекомендувала владі України підготувати детальний план дій, необхідних для запуску цього ринку.

«Ми рекомендуємо підготувати дуже детальний план, де будуть прописані тимчасові рамки для запуску ринку електроенергії, щоб ми не опинилися в ситуації, коли ми прострочили запуск ринку», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 23 травня в.о. голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський повідомив про реєстрацію в парламенті законопроекту, який передбачає перенесення запуску нового ринку електроенергії з 1 липня на 1 жовтня, що дозволить нівелювати існуючі на сьогодні ризики.

За його словами, зараз є виклики, пов'язані з готовністю програмного забезпечення, ухваленням деяких сумнівних регуляторних рішень, і трьох місяців буде достатньо для того, щоб провести серйозний внутрішній аудит і протестувати всі елементи системи.

Крім того, на технічні ризики, пов'язані із запуском ринку у строк, 1 липня, накладаються і політичні ризики, викликані розпуском Ради і відставкою уряду.

Кількома днями раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про неможливість перенесення запуску нового ринку електроенергії з 1 липня на іншу дату.

Довідка УНІАН. Верховна Рада у квітні 2017 року ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлісецького, цей закон сприятиме тому, що в сегментах генерації електроенергії і її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Запровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати різних постачальників електроенергії.