Ілюстрація REUTERS

Темпи зростання світових цін на нафту різко прискорилися в середу вдень на тлі даних Американського інституту нафти (API) щодо запасів сировини в США, а також через ризик шторму в Мексиканській затоці, який змусив великі компанії почати евакуацію персоналу з нафтових платформ.

Читайте такожВ Одесі вивантажується перша партія американської нафти для України

Про це повідомляє Прайм.

Відео дня

"Станом на 13:48 ціна вересневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 2,26%, до 65,61 долара за барель, вартість серпневих ф'ючерсів на нафту марки WTI - на 2,37% - до 59,2 долара за барель", - йдеться в повідомленні.

Учасники торгів відіграють дані API про зниження запасів нафти в США за минулий тиждень на 8,13 мільйона барелів після скорочення на 5 мільйонів барелів тижнем раніше. За даними організації, це вже четвертий тиждень поспіль, коли запаси нафти в США скорочуються. Офіційні дані про запаси від міністерства енергетики країни будуть опубліковані пізніше в середу. Експерти чекають, що відомство повідомить про зниження запасів на 3,08 мільйона барелів.

Крім того, трейдери звернули увагу на рішення низки великих нафтових компаній евакуювати співробітників з платформ у Мексиканській затоці через тропічної бурі, яка може перерости в шторм пізніше в середу або в четвер. Зокрема, як зазначає агентство Reuters, компанії Chevron, Royal Dutch Shell Plc, BP Plc і BHP Group Ltd вивозять персонал з 15 морських нафтових платформ у Мексиканській затоці, на частку яких припадає приблизно 17% видобутку нафти в США обсягом близько 12 мільйонів барелів на день.

"Якщо припустити, що шторм призведе до евакуації працівників, то можна очікувати обмеженого короткострокового впливу, але, можливо, поки ще занадто рано говорити про це", - сказав агентству Reuters глава відділу досліджень ринку сировинних товарів в Standard Chartered Пол Хорснелл (Paul Horsnell).