НАБУ проводять обшуки в ICU у справі "Роттердам+" / фото gdb.rferl.org

Детективи Національного антикорупційного бюро України проводять обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві в рамках розслідування справи щодо так званої формули «Роттердам +».

Про це йдеться в заяві ICU, розміщеній на сайті групи.

«ICU заявляє про активізацію політичного тиску на групу. Незважаючи на те, що раніше ICU повністю задовольнила всі запити НАБУ на надання інформації щодо угод з цінними паперами компанії DTEK Finance PLC. (Велика Британія) в рамках кримінального провадження стосовно службових осіб НКРЕКП за фактом можливого порушення, № 52017000000000209 від 24.03.2017, на даний час в офісі ICU проходить обшук», - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожНАБУ проводить обшуки у будівлі елітного спорткомплексу Порошенка

ICU запевняє, що повністю сприяла правоохоронним органам, в черговий раз надавши всі затребувані документи.

«Претензій з боку правоохоронних органів щодо цих угод в компанію не надходило», - стверджують в компанії.

Зазначається, що група працює в штатному режимі, а поточний обшук розцінює не інакше як «спробу справити на неї тиск, що має явний політичний контекст».

«Причину цього тиску ICU бачить у незадоволенні нинішньої влади та її оточення реформами, проведеними своїми попередниками, деякі з яких раніше працювали в ICU», - вважають у компанії.

Читайте такожКСУ визнав неконституційним створення Нацкомісії з тарифів

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам +»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам +», що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».

Довідка УНІАН. Група «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) працює на ринку України з 2006 року і спеціалізується на торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківських послугах, управлінні активами інститутів спільного інвестування. До складу групи входять інвестиційна компанія і компанія з управління активами.

Читайте такожУдар по Порошенку: ГПУ оголосила підозру Ложкіну, Гонтаревій, Пасенюку та заступнику голови АП Філатову в махінаціях з Курченком на мільярди (фото документів)

Власником компанії є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU - Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк, якого ЗМІ називають фінансовим партнером екс-президента України Петра Порошенка.

Група ICU належала Валерії Гонтаревій, яка продала свій пакет акцій після призначення головою Національного банку України.

У 2016 році в ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на документи панамської компанії Mossack Fonseca, що спеціалізується на реєстрації офшорних компаній, про те, що до осені 2014 року 22,74% акцій ICU, яку з 2007 року і до переходу в НБУ очолювала Гонтарева, належали дружині російського чиновника і першого заступника президента російського державного банку «ВТБ» Юрія Соловйова - Галині Улютіной. У грудні 2013 року офшор Соловйова Quillas Equities видав позику в 10 млн дол. офшору Keranto Holdings Ltd, поштова адреса якого збігається з адресою центрального офісу ICU. У вересні 2014 року, в період запровадження секторальних санкцій ЄС і США проти держсектора РФ, під які потрапив і ВТБ, ICU викупила частку Улютіної. При цьому група заявила, що не підтримує бізнес-зв'язку з Соловйовим.