Ілюстрація REUTERS

У вересні імпорт бензину в Україну збільшився на 21%, до 122 тисяч тонн, в порівнянні з серпнем.

Читайте такожНайбільший в Україні імпортер дизпалива призупинив його постачання з Росії

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на "Консалтинговій групі А-95".

Відео дня

Як зазначається, це максимальний місячний обсяг поставок бензинів з вересня 2017 року.

Імпорт з Білорусі збільшився на 17% (на 13 тисяч тонн), до 88 тисяч тонн, в порівнянні з серпнем. З цього об'єму 3,5 тисячі тонн відвантажив Новополоцький НПЗ, наростивши поставки у порівнянні з серпнем практично вдвічі. Інші 84,5 тисячі тонн на український ринок відправив Мозирський НПЗ.

Постачання бензину з Мажейкяйського НПЗ (Литва) у вересні збільшилися на 33%, до максимальних цього року 33,6 тисячі тонн.

За 9 місяців 2019 року імпорт бензину скоротився на 4% (на 34 тисячі тонн), до 806 тисяч тонн, у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

За наявною інформацією, зростання імпорту бензинів у вересні пояснюється рішенням трейдерів накопичити запас ресурсу напередодні ремонтної кампанії на білоруських НПЗ, запланованої на жовтень.

Останні роки планові ремонти в першу чергу на Мозирському НПЗ супроводжувалися напруженою ситуацією з бензином на українському ринку.

Востаннє раз подібна криза сталася в жовтні 2017 року, коли поставки білоруського ресурсу впали на 80%, до 17,7 тисячі тонн. Тоді різке скорочення поставок призвело до дефіциту балансу А-92 в обсязі 30-35 тисяч тонн, що на той момент становило близько 40% споживання цієї марки.