Ілюстрація REUTERS

Росія зможе «викрутити руки» Україні в разі введення в експлуатацію обхідного газопроводу "Північний потік-2", тому наша країна вдячна країнам, які надали підтримку і запровадили санкції проти будівництва об'єкта.

Читайте такожСША можуть зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2" – сенатор

Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час прес-марафону.

Відео дня

"Ми вдячні європейцям, і вони дійсно нас підтримують, але мені потрібен стратегічний партнер. І поки проти "Північного потоку-2" запроважджено санкції саме Америкою. І я їм вдячний. Для нас це енергетична безпека, тому що ви знаєте, через "Північний потік-2" нам викрутять руки повністю. Росія нам зможе викрутити руки", - сказав він.

За словами Зеленського, в цьому питанні Україну підтримали Америка, Польща і Данія, за що президент висловив їм подяку.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Новий трубопровід в обхід України будують поруч з уже існуючим "Північним потоком-1". Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Довжина трубопроводу становить 1220 км, він має з'єднати російський Усть-Луг і німецький Грайфсвальд.

Україна, США і ряд європейських країн виступають проти будівництва "Північного потоку-2". У свою чергу Німеччина активно лобіює будівництво газопроводу.

За оцінками експертів, у результаті припинення транзиту газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд доларів доходів на рік.