Ілюстрація REUTERS

Національний банк України оцінює потенційні прямі втрати економіки через зниження обсягів транзиту російського газу в 0,6% ВВП у 2020 році і 0,9% ВВП у 2021 році і в подальшому.

Читайте такожУкраїна стабільно пройде зиму навіть без транзиту газу з РФ – "Нафтогаз"

Як йдеться в інфляційному звіті НБУ за жовтень, у рамках базового прогнозного сценарію передбачається скорочення обсягу транзиту з 90 млрд кубометрів у 2019 році до 50 млрд кубометрів у 2020 році і до 30 млрд кубометрів з 2021 року.

Відео дня

У той же час, розглядаються й альтернативні сценарії, які передбачають як вищі, так і нижчі обсяги транзиту.

У НБУ нагадали, що Росія активно вводить в експлуатацію обхідні газопроводи, які за сумарною потужністю здатні повністю замінити українську газотранспортну систему в найближчі роки.

Крім того, як нагадали в НБУ, в кінці року закінчується дія десятирічної угоди між Україною і РФ про транзит газу, і визначеності щодо термінів та обсягів подальшого транзиту на сьогодні немає.

Також повідомляється, що завдяки транзиту газу Україна отримує близько 3 млрд дол. США на рік, і його припинення призведе не лише до прямих втрат валютних надходжень, а й створить ризики для діяльності суміжних секторів економіки і забезпечення власних потреб України газом у цілому.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України підвищив прогноз зростання реального ВВП України в поточному році до 3,5% з 3%, прогнозованих раніше.

Прогноз на 2020 і 2021 роки також підвищений - до 3,5% і 4% відповідно.

Прогноз інфляції залишився незмінним - 6,3% у 2019, 5% - у 2020 і 5% - у 2021 році.