Ілюстрація REUTERS

Анонсоване "Укртрансгазом" і НКРЭКУ різке підвищення тарифів на транспортування газу вб'є хімічну промисловість, вдарить по агросектору і позбавить роботи щонайменше 20 тисяч осіб.

Про це в ексклюзивному коментарі OBOZREVATEL заявив голова Союзу хіміків України Олексій Голубов.

"Якщо говорити про хіміків, то виробники азотних добрив зупиняться. Ми і так в минулому, 2018 році, працювали з рентабельністю 1,3%. Це на межі збитковості. А зараз ми просто зупинимося", - переконаний Голубов.

Відео дня

Він розповів, що заплановане підвищення тарифів на транспортування газу в "Укртрансгазі" пояснюють необхідністю, зокрема, підвищити зарплати для своїх співробітників. Це підвищення вирішили перекласти на плечі споживачів – промисловцям це обійдеться в підвищення витрат на купівлю газу на 36 млрд грн, населенню – на 18 млрд. грн.

Президент Союзу хіміків прогнозує: вдарить заплановане підвищення і по українському аграрному сектору.

"Відразу зростуть імпортні добрива в ціні. Коли наші заводи зупинилися в 2017 році, добрива на внутрішньому ринку миттєво виросли в ціні на 30%. Селяни почали гомоніти: як так? Кажу: а чому ви до нас звертаєтесь? Ми стоїмо, ми не виробляємо. Це імпортери відразу підвищили ціни. Тому зростуть добрива", - вважає він.

Голубов також попередив: закриття виробництв азотних добрив через підвищення тарифу на транспортування газу також збільшить навантаження на державу, якій доведеться утримувати тисячі людей, які втратили внаслідок цього роботу.

"Якщо всі ці заводи зупиняться, навряд чи хтось зараз буде утримувати робочий люд на них. Тому доведеться звільняти людей. І на ринок безробітних викинуть десь близько 20 тисяч робітників. Ось до чого це призведе. Крім того - платежі в бюджет. Ми в кращі роки платили до бюджету 8 млрд грн і більше. А якщо говорити про експорт, то у 2012 році у нас експорт був близько 5,9 млрд доларів, а в минулому – вже 1,3 млрд. Уже зниження. А зараз – це буде просто колапс! Ситуація критична. Не тільки для нас - нас просто знищать, але і для країни теж. Країна ж нічого не виграє", - каже Голубов.