Україна абсолютно спокійно пройде зиму - Оржель / фото УНІАН

У разі припинення транзиту російського газу основним технічним ризиком є складності з прокачуванням газотранспортної системи в найхолодніші дні лютого-березня 2020 року, оскільки зменшиться тиск в підземних газосховищах газу.

Читайте такожОржель назвав дату газових переговорів з Росією та ЄС

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Відео дня

«Нафтогаз» вже проводив стрес-тести газотранспортної системи, і єдиний технічний ризик, який може бути - це якщо лютий-березень буде холодним, коли у нас вже зменшиться тиск від підземних газосховищ. Саме в найхолодніші дні у пікові навантаження дійсно можуть бути певні проблеми, щоб прокачати повністю систему», - сказав він.

На думку Оржеля, Україна абсолютно спокійно пройде зиму.

Разом з цим, міністр висловив сподівання, що сторони підпишуть договір на транспортування газу.

«Я практично впевнений, що і російська сторона абсолютно зацікавлена в тому, щоб підписати договір на транспортування для того, щоб такий вид палива, як газ, не втрачав свою репутацію в Європі і була стабільність поставок в Європу», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року НАК забезпечуватиме українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і за необхідності може імпортувати за контрактами.

Запаси в підземних сховищах (ПСГ) на момент припинення закачування газу до сховищ становили 21,76 млрд куб. м, тоді як до початку опалювального сезону 2018-2019 років Україна накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було накопичити в ПСГ не менше 20 млрд куб. м газу.